IZOLACIJA-468X60-BANNER

Od konverzije državi i restituciji milijarda evra

23.06.2015. | D. U. | Dnevnik

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Predlog zakona o konverziji zemljišta treba da omogući investitorima da grade, za razliku od svih prethodnih koji su ih u tome onemogućavali. Ona je objasnila da je u prethodnim vladama, naime, to pre svega bilo političko pitanje, a da je ova vlada učinila da konverzija zemljišta postane ekonomsko pitanje.

Ministarka je kazala da u Srbiji ima 660.000 hektara građevinskog zemljišta, od toga 5.500 hektara, ili manje od jedan odsto, podleže zakonu o konverziji.

- Ranije su investitori imali mogućnost samo da koriste to zemljište i zato nisu ni želeli da na njemu dalje da grade, a novim zakonom, kojim smo gledali da zadovoljimo i interes države i interes investitora, stvorili smo mogućnost da oni pravo korišćenja prebace u pravo svojine, ili dok ne steknu pravo svojine, da imaju pravo zakupa tog zemljišta na 99 godina po tržišnoj ceni – kazala je Zorana Mihajlović. - Postoji i ono zemljište za koje je moguće umanjenje naknade i obično su to neki objekti u siromašnim opštinama ili ako su na građevinskom zemljištu izgradili građevinske objekte, onda neće nikako plaćati naknadu.

Ona je navela da je ukupna vrednost zemljišta koje podleže zakonu o konverziji oko milijardu evra, i najavila da se očekuje da će po 500 miliona evra prihoda od naknade otići u Fond za restituciju i u budžet Republike i Pokrajine Vojvodine.

Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu je prilično nezavršen posao. Novim zakonom, kako pojašnjavaju u Ministarstvu građevine, biće omogućeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu privatizovanih preduzeća i preduzeća u stečaju, uz tržišnu naknadu. Proces privatizacije građevinskog zemljišta počeo je još Ustavom iz 2006. godine, odnosno Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009.

- Izmenama pomenutog zakona krajem prošle godine omogućeno je svim fizičkim i pravnim licima sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu, osim lica koja su subjekti privatizacije, izvršnog postupka ili stečaja, što će biti rešeno ovim zakonom – istakla je državna sekretarka Aleksandra Damnjanović. - Po Nacrtu tog zakona, pretvaranje je moguće, ali uz naknadu tržišne vrednosti koje to zemljište ima u trenutku podnošenja zahteva za konverziju prava.

Nacionalizovano po tržišnoj ceni

Nacrt zakona se u jednom delu odredio i prema vlasnicima nacionalizovanog zemljišta jer je propisano da neće biti umanjenja tržišne vrednosti, već da se puna vrednost tog zemljišta uplaćuje u Fond za restituciju.

- Mislim da smo Nacrtom zakona sačuvali i očuvali i prava ranijih sopstvenika na tom građevinskom zemljištu – dodala je Aleksandra Damjanović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;