Pokrenut projekat intermodalnog transporta (video)

09.06.2015. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom, koji će se nalaziti u Batajnici i najavili da će radovi početi već sledeće godine, a planirano je da budu završeni u roku od dve godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Logistički centar će se prostirati na ukupno 82,5 hektara, od čega će intermodalni terminal, na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera, biti na 13 hektara.

Intermodalni terminal će se nalaziti između Batajničke petlje na Koridoru 10 i Železničke stanice u Batajnici, a ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Mihajlović je rekla da je vrednost investicije oko 20 miliona evra i da će to biti prvi intermodalni terminal ne samo u Srbiji nego na Zapadnom Balkanu.

Taj projekt biće finansiran sredstvima IPA fonda odnosno bespovratnim sredstvima koja ćemo dobiti od EU, kao i sredstvima budžeta Srbije i budžeta grada Beograda.

- U 20 zemalja Evrope ima ukupno 350 terminala i ne postoji nijedan razlog da i Srbija nema takav terminal jer ćemo tako smanjiti logističke troškove koji u Srbiji učestvuju skoro 25 odsto u ukupnim troškovima – istakla je Mihajlović dodajući da je cilj da povećamo konkurentnost i transport robe.

Prema njenim rečima, idejni projekat za terminal je napravljen još 2008. godine i od tada se ništa nije radilo na njegovoj realizaciji. Ona je kazala da treba se završi glavni projekat i da će se onda raspisati javni poziv za izbor izvođača, kao i da će se primeniti „Žuti fidik“.

Kapacitet intermodalnog terminala je 80.000 kontejnera, a njegovom izgradnjom logistički troškovi će u ukupnim troškovima iznositi od 10 do 12 odsto, navela je Mihajlović.

- Izgradnja će trajati najviše dve godine – navela je Mihajlović.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će gradske vlasti do kraja ovog meseca usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada, a do kraja septembra i proces eksproprijacije zemljišta, kako bi već sledeće godine mogli da počnu radovi.

On je kazao da je cilj da se od Beograda napravi svetska prestonica i podsetio da je intermoralni terminal mesto gde se susreću železnica i put, kako bi sve firme koje se bave trgovinom i logistikom svoju robu iz kontejnera sa železnice prebace na kamione i obrnuto.

- Ovo je važna vest i poruka za investitore, mi želimo da se bavimo njihovim problemima i doprinesemo njihovoj konkurentnosti na tržištu i nadam se će biti više zainteresovani da investiraju u našu zemlju – poručio je Mali.

On je kazao da mu je veoma drago što grad taj veliki projekat pokreće zajedno sa Ministarstvom građevine i napomenuo da su gradske vlasti ispunile i obećanje da će pokrenuti dolazak „Ikee“ u Beograd.

Mali je rekao će to biti indirektno neka vrsta javno-privatnog partnerstva pošto će država obezbediti saobraćajnu infrastrukturu i pozvao investitore da tu naprave logističke centre i budu deo tog velikog projekta.

Protokol je zajedno sa Mihajlovićevom i Malim potpisao i direktor „Građevinske direkcije Beograda“ Branislav Popović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...