„Stroberi enerdži“ postavlja svoje „drvo“ u Londonu

04.06.2015. | Tanjug

Srpska kompanija „Stroberi enerdži“, za svoj najuspešniji projekat – prvi na svetu javni solarni punjač za mobilne uređaje, na takmičenju u Londonu dobila je „Kul nagradu“ za najinteresantniji startap i osvojila pilot projekat da primeni svoju tehnologiju u poslovnoj četvrti Londona „Kanari Vorfu“.

Kako je „Tanjugu“ rekla PR kompanije Tijana Manitašević, taj pilot projekat za „Stroberi enerdži“ predstavlja veliku prekretnicu i ulazak na nova tržišta, s obzirom na to da je, kako je rekla, London centar svetskih dešavanja i trendova i da su počastvovani što je „Kanari Vorf“ prepoznao njihovu tehnologiju kao sastavni element orijentacije ka „pametnom gradu“.

Prema njenim rečima, nakon što je „Stroberi enerdži“ izabran kao finalista takmičenja i posle tri meseca aktivnog rada sa menadžmentom „Kanari Vorfa“ i spoljnim stručnjacima u Londonu, razvili su novo rešenje za „pametne gradove“ koje je izabrano da bude premijerno primenjeno upravo u toj poslovnoj četvrti.

- Radi se o solarnim jedinicama novog dizajna, koje će omogućavati punjenje mobilnih uređaja, besplatan poziv nadležnim organima u slučaju hitnih situacija putem ugrađenog tastera, i merenje parametara iz okruženja kao što su ugljen dioksid, nivo buke, vlažnost vazduha, pritisak i temperatura – rekla je Manitašević.

Ona je objasnila da je „Stroberi drvo“ javni solarni punjač za mobilne telefone i „WiFi“ stanica koja postaje i, kako je rekla, inspirativno „ekološko“ mesto okupljanja i druženja.

Prema njenim rečima, „Stroberi drvo“, kao praktičan primer upotrebe solarne energije u centru grada, podseća ljude na značaj obnovljivih izvora energije i motiviše ih da razmišljaju o daljim primenama solarne energije i inovacijama.

- Pametna elektronika razvijena od strane naših inženjera, uz akumulatorske baterije čini efikasan sistem koji upravlja proizvedenom i potrošenom energijom, sprovodeći različite režime rada. Tako će uvek biti dovoljno energije, čak i nakon dve nedelje bez tračka sunca, tokom noći ili u lošim vremenskim uslovima – rekla je Manitašević.

Ona je dodala da je „drvo“ zaštićeno nadstrešnicom, pa ga građani mogu koristiti i kada pada kiša ili sneg.

Kako je navela, do sada je postavljeno 13 „Stroberi drveća“ u 10 gradova u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini i da su ovog leta u planu nove instalacije u regionu i Velikoj Britaniji.

- U Beogradu za sada ima tri „drveta“, u Tašmajdanskom parku, ispred opštine Zvezdara i na Slaviji. Konkretno, gradovi u kojima je postavljeno „Stroberi drveće“ su Beograd, Novi Sad, Obrenovac, Kikinda, Vranje, Bor, Valjevo, Temišvar, Bijeljina i Bogatić – navela je Manitašević.

Prema njenim rečima, vandalizam je jedan od problema sa kojima se susreću, a, kako je rekla, to je nešto što ne mogu sprečiti s obzirom na to da nije u njihovoj moći, te da se do sada svodio na kidanje kablića za punjenje.

- Našom dobrom voljom i o našem trošku, što ne bi trebalo da je slučaj, budući da nismo velika korporacija i da finansiranje održavanja nije u našoj nadleznosti, mi ih menjamo i održavamo „drveće“ koliko smo u mogućnosti, jer nam je jako bitno da ona budu na usluzi građanima zbog čega su i postavljena – rekla je Manitašević.

Ona je napomenula da je „Stroberi drvo“ kao i svaki drugi urbani mobilijar, kao na primer klupa, i, kako je rekla, u tom smislu ga je neophodno uvrstiti na redovnoj osnovi u planove održavanja urbanih mobilijara.

Ona je apelovala na nadležne organe u Srbiji da odgovore na potrebe građana i pomognu da se obezbedi funkcionalno „Stroberi drveće“, dodavši da je, prema podacima koje šalje pametna elektronika, do sada 400.000 ljudi koristilo javne solarne punjače.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...