PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

I građevinci moraju da prate trendove

02.06.2015. | Olivera Vukosavljević, Toni Bedalov | RTS

Sve češće vremenske nepogode i neminovno prilagođavanje domaćih propisa i standarda evropskim, primorali su i proizvođače građevinskih materijala i inženjere da idu korak sa vremenom. Građevinska struka upoznaje se sa Evrokodovima, propisima koji zahtevaju savremenije proizvode – posebno u energetskoj efikasnosti, zaštiti od požara i zvučne zaštite.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Drvene krovove u našim planinskim centrima uskoro će zameniti novi ekološki crep - šindra, koji je dugotrajniji i otporniji na sneg, kišu i vetar. Napravili su ga domaći stručnjaci i već je dobio evropski sertifikat.

- Proizvod se pravi u više varijanti, tako da dobijete imitaciju drveta od sive, sivo zelene varijante, sve po želji investitora i arhitekata. Prednost je u tome što je otporan na uve-zrake i ekološki zdrav – kaže Darko Mijatović iz firme „Potisje Kanjiža“.

Iako posluju u sve težim uslovima, zbog ekonomske krize i nelojalne konkurencije, srpski proizvođači građevinskog materijala rade i na modernizaciji proizvodnih linija, kako bi prilagodili proizvodnju građevinskih proizvoda evropskim propisima. Međutim, i inženjeri moraju da se usavršavaju.

- Ono što je takođe jako bitno, to je ta statistika i sakupljanje podataka, odnosno posedovanje adekvatnih podataka kako o vremenskim uslovima, tako i o brzini vetra, o opterećenju snegom – objašnjava građevinska inženjerka Ljiljana Đukić.

Iz „Inženjerske komore Srbije“ kažu da će se sigurno razmatrati i uticaji od poplava kakve smo imali u prethodnom periodu.

- Predavanja praktično idu unapred da pripremamo inženjere da mogu da se uključe sa svim ostalim inženjerima iz Evropske unije i na kraju kada postanemo članica da mogu slobodno da se kreću unutar Unije – kaže Dragoslav Šumarac iz „Inženjerske komore“.

Primer sigurne i kvalitetne gradnje je Nemačka.

- Da bi Srbija imala kvalitetnu stambenu gradnju, mostove i puteve, mora da uradi kao moja zemlja anekse o klimatskim uticajima, opterećenjima snega i vetra, seizmičke karte sa preciznim podacima o zemljotresima i klizištima. I naravno, da ta saznanja vaši inženjeri koriste u praksi – poručio je Ridiger Hefer, sa Univerziteta Bohum u Nemačkoj.

Bez poštovanja normi i strandarda u građevini nema ni povećanja proizvodnje građevinskog materijala, ni zapošljavanja, a kamoli izvoza. Zato je bitno usavršavanje stručnjaka, posebno onih koji grade u trusnim područjima.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;