INFONET-468X60-BANNER

Damjanović: Konverzija samo pod tržišnim uslovima

28.05.2015. | Tanjug

- Novim zakonom biće omogućeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu privatizovanih preduzeća i preduzeća u stečaju, uz tržišnu naknadu – najavila je državna sekretarka u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na javnoj raspravi u Subotici o tekstu Nacrta zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, ona je ocenila da se radi o „prilično nezavršenom poslu“.

Damnjanovićeva je podsetila da je proces privatizacije građevinskog zemljišta počeo još 2006. godine Ustavom, odnosno 2009. Zakonom o planiranju i izgradnji.

Kako je rekla, izmenama pomenutog zakona krajem prošle godine omogućeno je svim fizičkim i pravnim licima sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu, osim lica koja su subjekti privatizacije, izvršnog postupka ili stečaja, što će biti rešeno ovi zakonom.

- Dakle, pravo na pretvaranje prava korišćenja, kao relikta socijalističkog sistema, se rešava ovim zakonom upravo za tu kategoriju lica. Po nacrtu ovog zakona, pretvaranje je moguće, ali uz naknadu tržišne vrednosti koje to zemljište ima u momentu podnošenja za konverziju prava – rekla je Damjanovićeva.

Ona je dodala da mnoga rešenja u zakonu proističu iz ekonomske analize koju je Ministarstvo uradilo, te su tek na 0,80 odsto od 661.000 hektara građevinskog zemljišta kao nosioci prava korišćenja upisana pravna lica iz privatizacije i stečaja.

Takođe je rekla da se Nacrt zakona u jednom delu odredio i prema vlasnicima nacionalizovanog zemljišta, jer je propisano da neće biti umanjenja tržišne vrednosti, već da se puna vrednost tog zemljišta uplaćuje u Fond za restituciju.

- Mislim da smo ovim nacrtom zakona sačuvali i očuvali i prava ranijih sopstvenika na tom građevinskom zemljištu – dodala je Damjanović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;