Ima li li rešenja za milion i po nelegalnih objekata

14.05.2015. | RTS

U Srbiji, nadležni četvrt veka obećavaju da će stati na put divljoj gradnji. Donose propise i produžavaju rokove za predaju i dopunu dokumentacije nelegalnih objekta – poslednji je bio 30. april. Do kraja juna, resorno ministarstvo trebalo bi da izađe s novim predlogom zakona o legalizaciji.

Sa građevinskom dozvolom, Kragujevčanin Radislav Vukojčić podigao je kuću 1979. godine. Posle deset godina dozidao je 30-tak kvadratnih metara, ali ovoga puta bez dozvole.  

Radislav Vukojčić, vlasnik kuće u Kragujevcu kaže da su 1979. i 1980. godine dolazili i rušili objekte, koji su kasnije podignuti na istim mestima, ali ih niko kasnije nije obišao niti je zabranio gradnju. I tako se, decenijama, radilo širom zemlje. Od 2003. godine, samo u Kragujevcu predato je 27.000 zahteva, a rešeno tek 6.400.

Tomislav Spasenić iz „Gradske uprave za imovinu Kragujevac“ kaže da se to odnosi na dpunu, kopiju plana, list nepokretnosti, projektnu dokumentaciju..

U prestonici, se najviše gradilo bez građevinske dozvole. Po njenom dobijanju, investitori tokom gradnje odstupaju od dozvoljene spratnosti, pa problem imaju i kupci stanova, ali i vlasnici kuća pored tih zgrada, kojima se urušavaju legalno izgrađene kuće.

Dragan Jelenković, šef „Odseka za urbanizam“ u Boru navodi primer zgrade koja po regulacionom planu može da ima prizelje i tri sprata a ona ima pet spratova – gradi se devet godina i ništa nije preduzeto zbog nelegalne gradnje.

U gradskoj inspekciji kažu da su nemoćni da to spreče, traže bolju saradnju sa tužilaštvom i policijom.

- Mi izađemo na teren i konstatujemo da je investitor odstupio od građevinske dozvole da je ozidao više od onoga što stoji u tehničkoj dokumentaciji. Mi bez obzira na sve i što je u postupku legalizacije donosimo rešenje i zaključak ali ga ne izvršavamo dok se legalizacija ne okonča i to investitori maksimalno koriste – objašnjava Zagorka Panić iz „Sekrtarijata za inspekcijske poslove grada Beograda“.

Tako se u Beogradu u poslednje dve godine pojavilo oko 20.000 novih nelegalnih objekata, kazu u „Sekretarijatu za legalizaciju“ i apeluju da se rok za legalizaciju više ne produžava.

Nemanja Stajić iz „Sekretarijata za legalizaciju“ kaže da je predlog da se određeni investitori koji nisu na vreme i u skladu sa ugovorenim obavezama izmirivali naknadu za uređenje građevinskog zemljišta a istovremeno su i odstupali od građevinske dozvole koje su dobijali, gradili više kvadrata – stave na „crnu listu“ gde će biti sankcionisani.

Većina domaćinstava je u nezavidnoj situaciji jer su njihove kuće građene pre 30 godina jeftinije od legalizacije. S obzirom na to da su oni gradili da bi rešili stambeno pitanje, legalizacija bi za njih trebalo da bude povoljnija.

A nesavesni investitori, naglašavaju u „Sekretarijatu za legalizaciju“, moraju da se krivično gone i nateraju da plate legalizaciju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...