INFONET-468X60-BANNER

Sremska Mitrovica: Gradski oci prave urbanistički red

11.05.2015. | B. B. Mijić | Novosti

Kako bi se postupak ubrzao i najzad legalizovali svi objekti bespravno podignuti u Sremskoj Mitrovici, odlučeno je da se oni mogu legalizovati i na tuđoj zemlji. Takvih objekata izgrađenih na „ničijoj zemlji“ je stotinak, dok ostali moraju da pribave saglasnost manjinskog vlasnika placa. Inače, za legalizaciju je podneto 4.720 zahteva, od kojih 1.731 ima „sve čisto“ i jasno, dok ostalima fali papir ili dva.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Tek sada po ubrzanoj proceduri moguće je legalizovati bespravno podignute objekte, kako na državnom, tako i na privatnom placu. Isto važi za grad i sva prigradska naselja – podseća Vladimir Petković, načelnik urbanizma. - Sreća naša što je spornih svega stotinak slučajeva.

Rešen da legalizaciju konačno privede kraju, grad je doneo odluku da legalizuje sve objekte izgrađene na takozvanoj ničijoj zemlji. Najčešće je reč o državnom zemljištu, ali i objektima podignutim na zemlji nepoznatog vlasnika. Ubrzana je i procedura gde vladaju suvlasnički odnosi, ili je neko drugi vlasnik manjeg dela placa, ili izgrađenog zemljišta.

- Tamo gde su grad ili država vlasnici, sve je jasno. Građani glatko mogu da se upišu kao vlasnici kuće, pomoćnog objekta, ili stana – jasan je Petković. - Svi drugi moraju to i da dokažu. Tamo gde vladaju suvlasnički odnosi, i pored toga što su oni manjinski, mora se prethodno pribaviti saglasnost onog drugog.

Kao pečurke posle kiše nikle su kuće, pomoćni objekti, pa čak i čitave zgrade. Gradnja je započeta i uglavnom završena tokom protekle decenije, kada je vladao haos u gradnji. Gradilo se bukvalno gde god se videlo zgodno mesto. Tako su neplanski nikle čitave zgrade i tamo gde im nije mesto. Najčešće stihijski, gradilo se uglavnom za prodaju. Nastala je trka za brzom i lakom zaradom. Mnogi kupci stanova, naročito u zgradama, tako su i naseli. Jer, objekti nisu legalizovani, niti mogu biti. Sada su „u neobranom grožđu“ i problemu kada objekat ili stan treba da upišu kao sopstvenu nekretninu. Tak kada su pohrlili da legalizuju objekte, saznaju istinu. Najčešće nisu u mogućnosti to da urade jer im nedostaje poneki papir. Zato je Gradska uprava zatrpana zahtevima za legalizaciju „divlje“ podignutih objekata.

Nisu morali

- Samo tokom poslednjeg poziva za legalizaciju predato je 3.242 zahteva – podseća Petković. - Među podnosiocima je veliki broj i onih koji to nisu morali da urade, pošto je kod njih sve ispravno.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;