IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nikada više čekanje dozvole duže od 28 dana

27.04.2015. | Tanjug

Mihajlović je u Vranju, privatnom investitoru iz tog grada koji je na građevinsku dozvolu čekao 965 dana, uručila dozvolu izdatu po novoj, ubrzanoj proceduri.

- Ovo je poslednji put da iko čeka građevinsku dozvolu duže od 28 dana, koliko je zakonom predviđeno – rekla je Mihajlović novinarima u Vranju posle uručenja dozvole.

Ona je ukazala da se sada ceo proces prebacuje na lokalne samouprave – gradove i opštine i da su oni ti koji treba da obezbede sve što je potrebno potencijalnim investitorima.

- Nema više da se ide od jednog do drugog, da se traži, da se moli, potkupljuje – rekla je Mihajlović i dodala da očekuje da će sada investitori biti zadovoljniji.

Ministarka je kazala da su procene da je po novoj ubrzanoj proceduri do sada izdato više od 1.000 građevinskih dozvola. Ona je napomenula da se sakupljaju podaci o lokalnim samoupravama i da je sada prijavljeno 850 izdatih građevinskih doozvola po novoj proceduri, ali nisu sve lokalne samouprave dostavile podatke.

Mihajlović je rekla da je zadovoljna brzinom izdavanja tih dozvola po tom novom modelu, istakavši da je očekivala više problema na nivou lokalnih samouprava.

- Za sada nije bilo nikakvih kazni za lokalne samouprave, ali od 1.maja kontrole će biti rigoroznije – poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da je sada na opštinama da se međusobno takmiče u privlačenju investitora, jer će svaka kompanija otići u onu opštinu u kojoj se brže dobija građevinska dozvola.

Mihajlović je najavila da će naredne sedmice započeti javna rasprava o Zakonu o konverziji zemljišta, kao i da pripremaju izmene zakona o premeru i katastru.

Time će, kako je rekla, biti zaokružena jedna celina a sledeće godine ćemo imati i elektronsku građevinsku dozvolu, poručila je Mihajlović i apelovala na sve lokalne samouprave da pomognu svim investitorima zainteresovanim da grade.

Privatni investitor iz Vranja Kosta Pavlović, koji je posle 965 dana dobio građevinsku dozvolu za nedelju dana, rekao je da su procedure ranije bile veoma komplikovane i da je dosta dokumentacije traženo od investitora. On je, kako je istakao, morao da čeka i presude Upravnog suda. Sada će, kaže, početi što pre da radi stambenu zgradu za koju je prethodne dve godine čekao građevinsku dozvolu.

Gradonačelnik Vranja Dragan Antić ukazao je na značaj novog Zakona o planiranju i izgradnji i najavio da će to olakšati ulaganja nekoliko zainteresovanih investitora u Vranje, iz Rusije, SAD, Italije i Austrije, koji žele da ulažu u industrijsku zonu. Prema njegovim rečima, to otvara prostor da onaj ko želi da investira u lokalne samouprave, može i da uradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;