INFONET-468X60-BANNER

Stefanović: Radovi za "Beograd na vodi" dobro napreduju

08.04.2015. | Tanjug

Direktor „Urbanističkog zavoda Beograda“, Nebojša Stefanović, izjavio je da radovi na terenu na kome će se graditi „Beograd na vodi“ dobro napreduju i da prostorni plan za tu oblast nije u suprotnosti sa urbanističkim, kako to tvrde pojedini kritičari projekta.

Stefanović je gostujući na RTS, rekao da je realno da radovi na prostoru Savskog amfiteatra počnu do kraja leta s obzirom na delove „Beograda na vodi“ za koje su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Formiranje parcela će ići na osnovu prostornog plana, koji može direktno da se sprovodi – naveo je Stefanović i podsetio da je Vlada Srbije u decembru 2014. godine usvojila prostorni plan za celo područje koje će obuhvati „Beograda na vodi“, čime je stvoren planski osnov.

Kako je istakao, svi principi i pravila koja se primenjuju u urbanizmu u drugim delovima grada, primenjena su i za „Beograd na vodi“.

Zakon je, dodao je, pravni osnov za realizaciju projekta i paralelno sa tim aktivnostima i Grad i Republika su, preko svojih institucija, počeli da raščišćavaju deo terena na kojem ne postoje imovinsko-pravni problemi, tako da pripreme teku u najboljem redu.

Prostorni plan, kako je rekao, obuhvata ukupno 177 hektara, odnosno sve one površine koje su potrebne da bi projekat mogao da bude realizovan.

Skupština grada je, kako je podsetio, 2014. usvojila izmene i dopune Generalnog plana Beograda, najvažnijeg urbanističkog plana grada, u kojem su izvršena manja usaglašavanja teksta i grafike kako bi projekat mogao da bude realizovan.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj onih koji sumnjaju u projekat, što je u Srbiji čest slučaj, posebno kada je reč o velikim investicijama kakva je „Beograd na vodi“.

- Imali smo dugotrajnu proceduru koja je uključila i javni uvid u oktobru 2014. godine, i svi koji su bili dobronamerni, koji su želeli da daju neku primedbu na plansko rešenje, to su mogli da urade“, rekao je Stefanović ističući da je stručni tim „Urbanističkog zavoda“ razmotrio sve primedbe i veliki broj njih je prihvaćen od strane komisije nadležnog ministarstva – kaže Stefanović.

U toku izrade plana, naveo je Stefanović, obavljena je saradnja sa više od 75 institucija sa gradskog i republičkog nivoa.

Govoreći o izmeštanju Železničke stanice, Stefanović je rekao da je ta ideja postojala još 1970-ih godina, kao i da nijedan glavni evropski grad nema takvu stanicu u centru, a posebno ne tako da je najvredniji deo obale praktično odvojen od centralnog dela grada.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;