INFONET-468X60-BANNER

Konkursi za energetsku efikasnost (video)

10.03.2015. | RTV

U narednih mesec dana „Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine“ raspisaće desetak konkursa koji se tiču efikasnog korišćenja i upotrebe obnovljivih vidova energije. Za sredstva će moći da konkurišu i poljoprivredna gazdinstva.

Ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je ono što će „Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine“ nastaviti da podržava i subvencioniše. Iako je većina konkursa planiranih za ovu godinu, namenjena Javnim ustanovama, i poljoprivrednici imaju šansu da na ovaj način obezbede dodatna sredstva, pogotovo ako su u pitanju projekti i ideje koji su vezani za biomasu i upotrebu solarnih panela.

- Radi se o nekih desetak konkursa koji su uglavnom bazirani na upotrebi obnovljivih vidova energije, od toplotnih pumpi do biomase i solarne energije. 80 posto sredstava od konkursa je namenjeno za Javne ustanove ali ima i deo koji je namenjen poljoprivrednicima pogotovo za ugradnju solarnih panela, kotlova za biomasu, a imamo novi konkurs koji se odnosi na korišćenje geotermalne energije putem toplotnih pumpi – kaže Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

Aladar Doža ima ideju da poveže poljoprivrednike koji bi konkurisali za sredstva. On smatra da je ulaganje u obnovljive izvore energije dobar način da poljoprivredna gazdinstva postanu nezavisnija a pre svega da ostvare velike uštede.

- Ono što želimo da sprovedemo je da povećamo nezavisnost poljoprivrednog gazdinstva putem obrade njegovog otpada i pretvaranjem u korisnu materiju. Želimo da omogućimo da gazdinstva svoj otpad koriste za proizvodnju sopstvenog đubriva, kako bi se smanjila zavisnost od hemikalija i upotrebe mineralnog đubriva – objašnjava on.

Konkursi će biti raspisani početkom aprila, a „Pokrajinski sekretarijat“ će u zavisnosti od projekta subvencionisati od 20 do 80 odsto sredstava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;