IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Konkursi za energetsku efikasnost (video)

10.03.2015. | RTV

U narednih mesec dana „Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine“ raspisaće desetak konkursa koji se tiču efikasnog korišćenja i upotrebe obnovljivih vidova energije. Za sredstva će moći da konkurišu i poljoprivredna gazdinstva.

Ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je ono što će „Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine“ nastaviti da podržava i subvencioniše. Iako je većina konkursa planiranih za ovu godinu, namenjena Javnim ustanovama, i poljoprivrednici imaju šansu da na ovaj način obezbede dodatna sredstva, pogotovo ako su u pitanju projekti i ideje koji su vezani za biomasu i upotrebu solarnih panela.

- Radi se o nekih desetak konkursa koji su uglavnom bazirani na upotrebi obnovljivih vidova energije, od toplotnih pumpi do biomase i solarne energije. 80 posto sredstava od konkursa je namenjeno za Javne ustanove ali ima i deo koji je namenjen poljoprivrednicima pogotovo za ugradnju solarnih panela, kotlova za biomasu, a imamo novi konkurs koji se odnosi na korišćenje geotermalne energije putem toplotnih pumpi – kaže Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

Aladar Doža ima ideju da poveže poljoprivrednike koji bi konkurisali za sredstva. On smatra da je ulaganje u obnovljive izvore energije dobar način da poljoprivredna gazdinstva postanu nezavisnija a pre svega da ostvare velike uštede.

- Ono što želimo da sprovedemo je da povećamo nezavisnost poljoprivrednog gazdinstva putem obrade njegovog otpada i pretvaranjem u korisnu materiju. Želimo da omogućimo da gazdinstva svoj otpad koriste za proizvodnju sopstvenog đubriva, kako bi se smanjila zavisnost od hemikalija i upotrebe mineralnog đubriva – objašnjava on.

Konkursi će biti raspisani početkom aprila, a „Pokrajinski sekretarijat“ će u zavisnosti od projekta subvencionisati od 20 do 80 odsto sredstava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;