INFONET-468X60-BANNER

Gradovi obećavaju izdavanje dozvola pre roka

05.03.2015. |

U svim lokalnim samoupravama u Srbiji počela je primena novog zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana. Onima koji su postupak započeli pre 17. decembra 2014. godine (dan kada je na snagu stupio novi zakon) građevinska dozvola biće izdata po starim propisima. Onima, koji su zahtev za građevinsku dozvolu podneli posle 17. decembra, a to znači da imaju lokacijsku dozvolu, taj dokument će se priznati kao lokacijski uslovi i postupak nastavljaju po novom zakonu.

U Beogradu nema velikog broja starih predmeta. Prema rečima Ljiljane Novaković, gradskog sekretara za urbanizam, nekoliko dozvola čekalo je na novi obračun doprinosa za građevinsko zemljište, koji je zamenio naknadu za uređenje. Ali, kako je to poslednji papir pred izdavanje građevinske dozvole po starim propisima, i ti predmeti će biti vrlo brzo rešeni.

- Kada je reč o primeni novih propisa, predstavnici Ministarstva obavili su razgovore sa svim načelnicima opštinskih nadležnih službi, gradonačelnicima – kaže ministar građevinarstva Zorana Mihajlović. - Dali smo im telefon na koji 24 sata mogu da se jave ako u početku imaju probleme, nedoumice, pitanja...

U Beogradu je, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, sve spremno za primenu novog zakona, a stigli su i prvi zahtevi. U Upravi za planiranje i izgradnju u gradu na Nišavi takođe su spremno dočekali izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana. Prema rečima načelnika „Uprave“ Rodoljuba Mihajlovića, uspostavljena je elektronska komunikacija sa „Republičkim geodetskim zavodom“ i javnim preduzećima, a od sedam, doduše, nešto ranije podnetih zahteva, već je izdato pet lokacijskih uslova.

- Ukoliko je dokumentacija kompletna i ne postoje nikakve pravne smetnje, spremni smo da izdamo dozvolu, ne za 28 dana, nego za dva dana – ističe Mihajlović i dodaje da je baš u utorak potpisao lokacijsku dozvolu Nišliji Marku Miladinoviću, koji je zahtev podneo pre nekoliko dana.

Ubrzani postupak izdavanja građevinskih dozvola uveden je i u Novom Sadu, potvrdio je „Novostima“ Miloš Egić, v.d. načelnika „Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove“. Bez obzira na to, dinamika podnošenja zahteva se, dodao je on, nije bitnije povećala.

- Sama uprava je spremna da dozvolu izda u roku od 48 sati, ali pre toga mora da ima odgovarajuća dokumenta iz katastra i niza drugih službi – precizirao je Miloš Egić.

Šalter broj jedan u zgradi grada Kragujevca određen je za podnošenje zahteva za dobijanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole. Kragujevčani će uskoro postaviti i info-pult, a cilj je da investitore upute, informišu i pomognu im da kompletiraju dokumentaciju potrebnu za izdavanje građevinske dozvole.

Paraćinu potrebni kadrovi

Opština Paraćin primenjuje zakon, ali nedostatak kadrova mogao bi biti problem jer sada zaposleni treba da obave mnoge stvari koje su ranije bile obaveze investitora. Prema rečima Radomira Živkovića, načelnika „Odeljenja za urbanizam“, za ovaj posao neophodni su arhitekta, građevinski inženjer, diplomirani pravnik i informatičar, a trenutno su na raspolaganju samo dva zaposlena sa SSS i jedan sa višom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;