Infrastrukturni projekti Srbije i Albanije

05.02.2015. | Tanjug

Srpsko-albanska Radna grupa koja će do 1. aprila formulisati predlog zajedničkog dokumenta za saradnju koji je već okvirno dogovoren u Nemačkoj, formirana je posle sastanka u Tirani potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo Albanije Arbena Ahmetaja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovim ćemo i tehnički realizovati ono što su srpski i albanski premijer dogovorili u Berlinu – rekla je Mihajlović.

Sastankom je nastavljena saradnja započeta na konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu, na kojoj je srpski premijer Aleksandar Vučić albanskom premijeru Ediju Rami predstavio projekte za saradnju.

- Srbija i Albanija su partneri u realizaciji infrastrukturnih projekata sa ciljem da dve zemlje zajednički nastupaju pred Evropskom unijom u realizaciji projekata – rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Tirani posle sastanka, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Ona je istakla da će se Radna grupa baviti velikim infrastrukturnim projektima među kojima je izdvojila izgradnju puta Niš-Priština-Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnju Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim „Plavim koridorom“, te rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama.

Ministarka se sa kolegom iz Albanije razgovarala o infrastrukturnim projektima od regionalnog značaja. Ovo je prvi bilateralni susret srpskih i albanskih zvaničnika u Tirani nakon 23 godine.

Mihajlović je istakla da partnerstvo Srbije i Albanije kroz zajedničke nastupe jeste zajednički interes sa ciljem ekonomskog regionalnog osnaživanja kroz povezivanje, navadeno je u saopštenju

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...