INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Milutin Folić: Veliki odziv na konkurs za uređenje gradskih trgova

03.02.2015. | Blic

Kako bi glavni grad bio što uređeniji grad Beograd pokrenuo je izradu knjige standarda gradskog mobilijara, uređenja fasada i obnovu tri velika gradska trga, rekao je Milutin Folić, glavni urbanista grada Beograda, gostujući u Jutarnjem programu RTV „Pink“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Krajem decembra prošle godine raspisali smo konkurse za uređenje Trga Republike, Terazije i prostora ispred Doma narodne skupštine. Na konkurs se prijavilo i preuzelo dokumentaciju više od 50 arhitekata i očekujemo da u martu, kada bude gotov prvi stepen konkursa već dobijemo neke ideje koja će nam omogućiti da za drugi deo konkursa izaberemo najbolja rešenja i koja će biti dobra podloga za uređenje tih prostora – rekao je Folić.

Govoreći o izradi knjige standarda, Folić je istakao da su do sada postojale različita rešenja za pojedine lokacije, gde se nije poštovao estetski standard, pa su tako na istoj lokaciji postojali različiti tipovi mobilijara.

Knjiga standarda određuje izgled kanti, klupa...

- Različiti ivičnjaci, klupe, kante za otpatke, prelazi imeđu kolovoza i trotoara nose vrlo neprijatnu sliku, i po prvi put u istoriji Beograda imaćemo knjigu standarda koja će podeliti grad na određene zone sa vlastitim standardima. Centralna zona će tako imati svoj standard, sa tačno određenim tipom mobilijara, kantama, klupama, popločavanjem, dok će drugi delovi grada imati nešto moderniji pristup, poput Novog Beograda, gde će se primeniti rešenja koja će biti u skladu sa takvom arhitekturom. Cilj nam je da uvedemo red u toj oblasti, a početak tog procesa je usvajanje odluke na protekloj sednici gradske skupštine o izgledu bašti, po kojoj tende i suncobrani moraju biti jednobojne i u tri nijanse, beloj, crnoj i bež boji. Takođe, smatramo da zimske bašte ne smeju biti zatvorene, poput klasičnih objekata, već otvorene, ali sa zastorima koji mogu biti do određene visine i sa grejačima. Ne želimo da bilo koga izlažemo troškovima, ali red na javnim površinama mora postojati i mi ćemo imati određenu toleranciju još ove godine kako bi obezbedili svima da se na vreme prilagode – rekao je Folić.

Prema rečima Folića za Cvetni trg i Terazijske padine preuzeta su prvonagrađena rešenja sa proteklog konkursa.

- Za Cvetni trg rešenje je već završeno i od njega želimo da napravimo reprezentativan trg. U nivou Ulice kralja Milana biće napravljen plato koji će stepeništem biti spojen sa Njegoševom ulicom, a sve će to pratiti sadašnji izgled Jugoslovenskog dramskog pozorišta, sa kojim ovaj prostor treba da bude spojen u jednu estetsku celinu. Terazijska padina takođe ima svoje rešenje i u kontaktu smo sa autorom, a sredstva za oba prostora ćemo pokušati da pronađemo kroz donatorstva, uz određeno učešće grada. Na isti način radiće se i fasade, gde će se uređivati ne samo pojedinačne fasade, već čitave celine – rekao je Folić.

Govoreći o projektu „Beograd na vodi“, glavni gradski urbanista podsetio je da se radi o projektu od nacionalnog značaja i da grad Beograd u planskom smislu na vreme ispunjava sve svoje obaveze.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;