SKGO: Bićemo spremni za brzo izdavanje građevinskih dozvola

28.01.2015. | Danas

Donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji omogućava dobijanje svih neophodnih dozvola u najkraćem roku, dobar je potez, ali definitivno nije dovoljan za povećanje broja izgrađenih stanova u Srbiji, smatraju eksperti iz oblasti građevinske industrije.

- Veoma je lepo i korisno to što je novi Zakon o planiranju i izgradnji donesen kao i to što će nadležno ministarstvo obavljati kontrole da li opštine zaista izdaju sve dozvole u predviđenom roku. Prvenstveno je to važno jer će se na taj način suzbiti korupcija. Međutim, da bi se pospešila stanogradnja, koja je jedna od osnovnih delatnosti građevinske industrije, potrebno je uložiti dodatne napore. Podaci pokazuju da je prošle godine u Srbiji za 35 odsto pala izgradnja stanova u odnosu na 2013. godinu. Razlog je jednostavan, narod nema para da kupuje stanove. Plate i penzije su smanjene, kamate za stambene kredite su velike, primanja su veoma niska i sve to demorališe ljude da kupuju nekretnine – kaže za „Danas“ Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije.

Sagovornik „Danasa“ ističe da država treba da podstakne potrošnju, odnosno da donese mere koje će povećati kupovnu moć građana što će se automatski odraziti i na veći promet u prodaji stanova.

- Takođe, potrebno je dodatno rasteretiti građevinsku industriju. Kako su nadležni skratili rok za dobijanje dozvola, što predstavlja značajno olakšanje za rad stranih investitora kojima predstavlja veliki trošak da im novac predviđen za ulaganje bude „zamrznut“ na duže vreme, isto tako treba da ukinu brojne dažbine kojim su građevinci opterećeni prilikom izgradnje objekata. Kad se sabere vrednost svih dažbina koje investitor mora da plati, ispada da je ona veća od osnovne cene stana. To predstavlja veliki problem za investitore i stoga je te dažbine potrebno ukinuti, naročito naknadu za uređenje zemljišta – objašnjava Rodić.

Da su investitori sa olakšanjem dočekali donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji potvrđuje i nedavna izjava predsednika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića da kompanija kojoj je na čelu „ima četiri projekta za koje čeka dozvole, a plan je da se u njih uloži 250 miliona evra, a novac za investicije je već obezbeđen“. Mišković je obećao da će „Delta“ onog trenutka kada dobije dozvolu početi sa izgradnjom bilo kog od projekata u roku od 30 dana.

U Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) za „Danas“ kažu da intenzivno rade na podršci opštinama kako bi se omogućilo izdavanje svih potrebnih građevinskih i drugih dozvola u roku od 28 dana kako je predviđeno novim Zakonom o planiranju i izgradnji.

- Po ovom pitanju imamo dobru saradnju sa Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i u ovom trenutku se intenzivno sprovodi plan obuke u opštinama širom Srbije za službenike lokalne samouprave koji će se baviti izdavanjem potrebnih dozvola. Naime, organizuju se regionalne prezentacije na kojima službenici dobijaju adekvatne informacije kako treba raditi na izdavanju dozvola a u skladu sa odredbama novog Zakona. Suština je u tome što će se sada čitav proces odvijati na jednom šalteru gde će se izdavati sve dozvole a investitori će svu komunikaciju zarad dobijanja potrebnih papira imati samo sa opštinom umesto sa većim brojem institucija kao što je dosad bio slučaj. Dakle, sa naše strane mi činimo sve kako bi opštine spremno dočekale 1. mart, nakon koga su dužne da sprovode rokove propisane novim zakonom. Rano je još uvek govoriti da li će doći do nekih problema, ali ono što mogu da kažem je da su opštine u potpunosti svesne prednosti bržeg izdavanja dozvola te da su neke uvele ubrzanu proceduru njihovog izdavanja i pre nego što je to bilo propisano novim zakonom – kaže za „Danas“ Klara Danilović, iz Stalne konferencije gradova i opština.

Prema njenim rečima u celom procesu SKGO ima ulogu posrednika između nadležnog ministarstva i opština, pa tako sve eventualne nedoumice i pitanja koje lokalne samouprave imaju po pitanju sprovođenja rešenja propisanih novim Zakonom o planiranju i izgradnji prenosi Ministarstvu za građevinarstvo kako bi opštine dobile adekvatne odgovore i uputstva.

- Sprovođenje brže procedure dobijanja dozvola takođe predstavlja uvertiru u veliku novinu koja nas očekuje od 1. januara 2016. godine, a to je uvođenje izdavanja elektronskih dozvola koje će, kada se sa njim počne, u potpunosti izbaciti papirologiju iz tog procesa jer će se sve obavljati u onlajn formi – naglašava Klara Danilović.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...