Podvodni dalekovod između Norveške i Britanije

09.01.2015. | RTV

Norveška bi uskoro mogla da odobri investiciju u izgradnju podvodnog električnog dalekovoda do Britanije u dužini 700 kilometara, koji bi omogućio uvoz struje iz norveških hidroelektrana.

Ukupna vrednost investicije, koja će biti najduži na svetu podmorski dalekovod između dve zemlje, procenjena je na dve milijarde evra, objavio je „Fajnenšl tajms“ na svojoj internet strani.

Generalni direktor norveškog operatera električne mreže „Statnet“ Auke Lont je rekao „Fajnenšl tajmsu“ da se nada da će odluka biti doneta početkom ove godine.

- U planu je da se odluka o investiciji donese u prvom tromesečju – kazao je Lont i dodao da bi dalekovod trebalo da profunkcioniše do 2020. godine.

Britanija slične veze već ima s Francuskom, Holandijom i Irskom. Novi projekat koji bi realizovalo zajedničko preduzeće „Statneta“ i britanske elektroenergetske kompanije „Nešnal grid“, bi trebalo da obezbeđuje struju iz obnovljivih izvora za četiri miliona britanskih domaćinstava.

Norveška u ukupnom kapacitetu hidroelektrana u Evropi ima polovični udeo. Lont je dodao da je sporazum sa „Nešnal gridom“ jedan od nekoliko planiranih dogovora o korišćenju kapaciteta norveških hidroelektrana.

Struja iz norveških elektrana bi mogla da bude upotrebljena za poboljšanje snabdevanja zemalja sa nestabilnom proizvodnjom električne energije iz elektrana na vetar i sunce. „Statnet“ već ima dalekovod ispod mora s Danskom i Holandijom, a osim sa Britanijom, planira sličnu vezu i sa Nemačkom.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...