PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Do građevinske dozvole za pet dana

04.12.2014. | Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kada počne njegova primena, omogućiti da se građevinska dozvola dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana umesto dosadašnjih 240.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema njenim rečima, zbog loših zakonskih rešenja na građevinske dozvole čekalo se i po pet ili sedam godina, zbog čega Srbija ima gubitak u investiranju koji moze da se meri milijardom evra.

- Investitori su gubili nadu, uslovi investiranja su bili takvi da je broj građevinskih dozvola smanjen za 30 odsto u posledne četiri godine – rekla je ona i dodala da ne misli ni da je ovaj zakon idealan.

Interes struke je da se zakon podeli u dva ili tri zakona pošto počne njegova primena i to na zakon o građevinarstvu, o dozvoli i o konverziji i struka je ta koja treba da nam da bazu za sve detalje, rekla je ministarka obrazlažući predložene izmene zakona u parlamentu. Ona je dodala da su predložena zakonska rešenja vrlo značajna za čitav ekonomski proces koji vlada sprovodi poslednjih šest meseci, jer će omogućiti da se brže i lakše gradi.

Mihajlović je istakla da su nerešeni imovinski odnosi i preplitanje nadležnošti usporavali izdavanje dovola i zemlju doveli u situaciju da sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata. Ona je istakla da je prošle godine ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila 180 milijardi dinara, dok su ukupni kumulirani gubici građevinskih firmi iznosili 230 miliona dinara. Ona je dodala i da je plan da do kraja sledeće godine Srbija dobije elektronsku bazu podataka, koju imaju mnoge zemlje.

Predložene izmene, prema rečima Mihajlovićeve, daju preglednost i jasne kriterijume i omogućava investitoru, domaćem ili stranom da, kada želi da nešto uradi dolazi na jedna šalter koji će biti u svakoj lokalnoj samoupravi i na tom jednom šalteru dobije inforamcije.

- Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje 0 objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da su određeni podzakonski akti već pripremljenii, da počinje i priprema lokalnih samourpava, što će dovesti do promene pogleda na odgovornost.

- Samo sedam republičkih građevinskih inspektora postoji u Srbiji, to je zaista malo za celu zemlju – rekla je Mihajlović i dodala da će takođe biti podnošene prekršaje prijave protiv službenika ili ustanova koje ne budu radile svoj posao ili ne budu izdavale dozovle koje moraju da daju.

Ona je ukazala i da se izmene Zakona ne bave konverzijom građevinakog zemljišta i najavila donošenje novog zakona naredne godine.

Ministarka je podsetila i da je zakonski predlog od jula u javnoj raspravi, da su održane po celoj zemlji, prestavljen resornom skupštinskom odboru, pa je bilo dovoljno prostora i vremena da se sve sugestije ili većina njih uvrsti u zakon.

- Trudili smo se da idemo u korak sa svim standardima i direktivama koje moramo da pratimo i poštujemo, razgovarali smo sa „Privrednom komorom“, „Inženjerskom komorom“, Forumom stranih investitora i svim relevantnim subjektima koji su mogli da kažu svoje mišljenje – zaključila je Mihajlović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;