INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija građevinske dozvole konačno dovodi u red

04.12.2014. | Dnevnik

- Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji pokušaće pre svega da otkoči izgradnju, skrati i rastereti proces dobijanja građevinskih dozvola, čime bi se investiciona pozicija naše zemlje značajno poboljšala. Sam Predlog zakona sadrži rešenja koja su u tom smislu veliki korak napred – ocenila je za „Dnevnik” izvršna direktorka „Američke privredne komore“ (AmCham) Maja Piščević uoči sednice Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati nova rešenja u toj oblasti bitnoj za poboljšanje poslovne klime i privlačenje stranih investitora.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako ukazuje izvršna direktorka AmCham-a, postupak dobijanja građevinske dozvole i svih potrebnih dokumenata sprovodi se u objedinjenoj proceduri, na jednom mestu, a veliki broj dokumenata koje je investitor ranije morao da pribavlja sam, sada pribavljaju nadležni organi po službenoj dužnosti.

- Rokovi su mnogo kraći, a uvedene su i oštrije kaznene odredbe u slučaju njihovog nepoštovanja od državnih službenika i imalaca javnih ovlašćenja. Takođe, jedna od novina koja će smanjiti troškove investitorima je i zamena naknade za uređenje zemljišta doprinosom, koji nastoji da te troškove značajno umanji i ujednači. I dalje ozbiljan problem predstavlja konverzija, tj. pretvaranje prava korišćenja zemljišta u pravo svojine. Iz Predloga zakona su izostale odredbe koje bi detaljnije trebalo da regulišu to pitanje koje je investitorima stvorilo neverovatne probleme u praksi, i koje se smatra jednim od glavnih uzroka paralize građevinske industrije – kaže Maja Piščević. - S druge strane, Predlog zakona je pokušao da taj problem prevaziđe tako što je dozvolio građenje i na zemljištu koje nije konvertovano, ali bez naznaka o tome na koji način će se obračunati naknada u budućnosti. To investitore stavlja u nezavidan položaj jer se usled pravne praznine stvara i pravna nesigurnost. U tom smislu, najavljeno je donošenje posebnog zakona koji će rešiti to pitanje, a mi se nadamo da će se on naći u najskorijoj budućnosti u javnoj raspravi.

Dodatno, ističe ona, AmCham smatra da i najbolji zakon ostaje samo slovo na papiru ako, s jedne strane, nema odgovarajućih podzakonskih akata koji detaljnije regulišu pitanja i procedure predviđene njegovim tekstom, a s druge, ono što je najvažnije, odgovarajućee primene u praksi.

- U tom smislu, AmCham se nada da će i najvažniji podzakonski akti biti usvojeni u najskorijem roku, kao i da će se blagovremeno obaviti obuka državnih službenika koji će sprovoditi zakon u praksi – zaključuje Maja Piščević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;