INFONET-468X60-BANNER

Novim zakonom o izgradnji do investitora (video)

01.12.2014. | Tanjug

Novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji će početi da se primenjuje već nakon usvajanja u decembru, značajno će unaprediti privredni ambijent, što će privući nove investitore i podići ukupan privredni rast zemlje, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ona je dodala da je cilj da se učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) popne sa sadašnjih četiri na sedam odsto u 2017.

Mihajlović je rekla u „Privrednoj komori Srbije“ (PKS), gde je predstavila predlog izmena i dopuna tog zakona u prisustvu privrednika, ambasadora SAD Majkla Kirbija i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, da će se građevinska dozvola dobijati za 28 dana, biće uveden jednošalterski sistem i država će preuzeti na sebe prikupljanje dokumentacije i raznih potvrda kako bi se olakšalo investitorima. Novina zakona je i što će gradovi morati da imaju glavnog gradskog urbanistu koji će koordinisati poslovima oko gradnje.

Takođe, ministarstvo će utvrditi kriterijume i maksimalni iznos do kojeg može da ide doprinos za uređenje građevinskog zemljišta koji će naplaćivati lokalne samouprave, a ministarstvo će utvrditi i na koliko rata će moći da se plati. Zbog svega toga će investitori plaćati između 20 i 40 odsto manju naknadu za uređenje građevinskog zemljišta.

Prema rečima Mihajlovićke, predlog zakona će se naći pred poslanicima u skupštini do kraja naredne nedelje, a javna rasprava je trajala četiri meseca. Ona je rekla da će lokalne samopurava do 1. marta biti potpuno osposobljene za primenu ovog sistemskog zakona i da će snositi sankcije ukolko ga ne budu primenjivale.

Mihajlović kaže da ne očekuje da će u lokalnim samoupravama biti povećano zapošljavanje zbog primene tog zakona, već da će radna mesta biti bolje raspodeljena. Sva podzakonska akta za sprovođenje novog zakona biće doneta do 15. februara, navela je ona.

- Ako želimo da sprovedemo reforme u zemlji što je cilj vlade, ovaj zakon moramo istinski da primenimo – rekla je Mihajlović i istakla da vlada očeku je od ovog zakona da bude važan faktor u podizanju privrednog rasta.

Ona je poručila da se bez primene ovog zakona ne može očekivati da nijedna investicija realizuje brzinom kojom vlada želi.

Ambasador Kirbi je ocenio da će taj zakon pomoći Srbiji na planu svetske konkurentnosti. On je rekao novinarima da je ambasada SAD bila veoma uključena u sastavljanje tog zakona koji će omogućiti da Srbija u toj oblasti dostigne evropske standarde.

- Jako mi je drago što je ovaj predlog zakona pre podnošenja parlamentu prošao kroz ozbiljnu i dugu javnu raspravu, tako da su mnoge zainteresovane strane bile uključene i uzete su u obizr mnoge sugestije priolikom sastavljanja zakona – istakao je Kirbi.

On je ukazao da je u prethodnom periodu vođena ozbiljna debata o tom zakonu, i to ne samo u Beogradu već širom Srbije.

Ministarka Mihajlović je navela da u Srbiji sada građevinarstvo učestvuje svega četiri odsto bruto domaćem proizvodu, dok je u zemljama okruženju najamanje šest odsto. Ona je podsetila da se u Srbiji na građevinsku dozvolu u proseku čeka 216 dana, a u nekim slučajevima pet do sedam godina što je nedopustivo i podsetila da je Srbija zbog toga na listi „Svetske banke“ „Duing biznis“ po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola na 186. mestu od ukupno 189. zemalja.

Mihajlović je najavila da će u drugoj polovini godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola i usvojeni poseban Zakon o građevinarstvu i poseban Zakon o konverziji a do rešavanja problema konverzije, će svi koji su tokom privatizacije stekli pravo korišćenja na građevinskom zemljištu moći da grade, što do sada nisu mogli.

Ona je rekla da, na primer, u Makedoniji samo jedan čovek radi na izdavanju građevinske dozvole i ne vidi razlog zašto i Srbija ne može da uvede jednošalterski sistem. Prema njenim rečima, oko 30 odsto opština u Srbiji nemaju planska dokumenta i da je to bio značajan problem u prethodnom periodu.

Mihajlović kaže da je prošle godine izvedeno građevinskih radova u vrednosti od 180 milijardi dinara, ali da su istovremeno gubici građevinskog sektora iznosili 230 milijardi. Takođe, u prethodne četiri godine je smanjen broj izdatih građevinskih dozvola za 30 odsto. Mihajlović je poručila da će biti pojačan rad građevinskih inspekcija i da u Srbiji više neće biti „mrtvih lokacija i gradilišta“.

V.d predsednika PKS Milivoje Miletić je rekao da je to izuzetno važan zakon koji će podići konkurentnost srpske privrede i otvoriti nova radna mesta.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da su za bolje uslove poslovanja za jednu zemlju od ključnog značaja procedure za izdavanje građevinskih dozvola i da je u toj oblasti Makedonija lider u regionu. Ona je ocenila da bi Srbija na listi „Duing biznis“, nakon primene ovog zakona, mogla da skoči za čak stotinak mesta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;