INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Kladovu (video)

17.11.2014. | Tanjug

Ministar rudrastva i energetike Aleksandar Antić pustio je u subotu (15. novembar 2014.) u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane Đerdap danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji čime ta opština postaje veliki proizvođač elektricne energije.

- Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora „Solaris enerdži“ i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje – rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

Pohvalivši mlade ljude, domaće investitiore što su imali hrabrosti da ulažu u obnovljive izvore energije i tako značajan energetski objekat, Antić je naveo da će ta elektrana u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova.

On je podsetio da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

- Nastavljamo sa politikom subvencionisanja obnovljivih izvora energije i ugovorima o statusu povlašćenih proizvođača struje iz obnovljivih izvora – rekao je Antić i najavio da nas u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vetra, vredne nekoliko milijardi evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na 4,5 hektara zemjišta, a ukupna površina solarnih panela je 13. 600 metara kvadratnih. Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

Direktor i suvlasnik „Solaris enerdžija“ Miloš Kostić rekao je da će investitor graditi još dva bloka snage dva megavata te elektrane u koju će uložiti dodatna tri miliona evra.

On je naveo da je na izgradnji prvog i drugog bloka bilo angažovano po 30 ljudi i značajnan broj domaćih kompanija, podizvođača radova i naveo da će četiri stručna radnika biti stalno zaposlena u ovoj solarnoj elektrani.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina ukazao je da je ova elektrana veoma značajna za Kladovo naročito kada se ima u vidu da je ta opština nedavno bila pogođena velikim poplavama. Opština Kladovo je brzo reagovala i prepoznala značaj ovog projekta i omogućila investitorima da brzo završe posao.

Rukovodstvo opštine ohrabrilo je i ostale zaintersovane investitore da dođu u Kladovo i ulažu u tu opštinu jer će, kako su rekli, brzo doći do građevinskih dozvola i neće imati problema sa administracijom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

ATM
ATM
SUBOTICA

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;