Problemi zbog štetnih supstanci na više gradilišta u Srbiji

24.10.2014. | Tanjug

Upotreba pomoćnih građevinskih materijala – hemijskih sredstava za premazivanje oplate, za koje je naknadno utvrđeno da sadrže nedozvoljene hemijske supstance štetne po zdravlje ljudi, napravljeni su problemi na nekoliko gradilišta i novoizgrađenim objektima u Srbiji, saopštila je „Inženjerska komora Srbije“ (IKS).

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Oplatol koji je upotrebljen prilikom gradnje objekata, a koji je verovatno dobijen preradom korišćenih otpadnih ulja, po mišljenju učesnika skupa u „Inženjerskoj komori Srbije“ koji je održan 22. oktobra na temu „Uzorci i posledice pojave štetnih materija i jedinjenja u građevinskim objektima nastalih upotrebom pomoćnih materijala u građevinarstvu – oplatola“, nije zadovoljio zahteve u pogledu zaštite zdravlja i životne sredine.

Stavljanjem u promet ovakvih proizvoda bez odgovarajuće tehničke dokumentacije i blagovremene kontrole nadležnih državnih organa i institucija dovodi inženjersku struku u veoma nezavidnu situaciju, a ostalim učesnicima, pre svega kupcima, investotirama i izvođačima radova nanosi u konkretnim zabeleženim slučajevima veliku materijalnu štetu i narušava zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu IKS.

Važećom zakonskom regulativom, po zapažanju inženjera, nije propisana adekvatna institucionalna provera podataka o hemijskom proizvodu zadržanom u tzv. bezbednosnom listu proizvoda koji se na osnovu podataka koje obezbeđuje proizvođač stavlja u promet.

Usaglašenost hemijskog proizvoda sa zahtevima Zakona o tehničkim zahtevima proizvoda i sertifikaciji i važećih standarda i tehničkih noramativa neophodno je da nadležno ministarstvo za hemikalije proverava, pre stavljanja u promet na osnovu podataka proizvođača ili uvoznika i na osnovu ispitivanja ovlašćenih referentnih laboratorija, kako se ne bi dogodilo da proizvodi koji sadrže nedozvoljene štetne metarije budu stavljeni na tržište, rečeno je na skupu.

IKS će se u narednom periodu aktivno uključiti u rešavanje ovakvih problema kako bi se blagovremeno sprečile potencijalno velike štete po investotire, izvođače radova, a posebno kupce stanova.

Ta komora će pred nadležnim ministarstvima i institucijama pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu važećih zakonskih propisa i pratećih pravilnika koji regulišu proizvodnju, promet i upotrebu građevinskih materijala i pomoćnih sredstava u građevinarstvu, kao i primenu uvoznih građevinskih materijala.

Uređenjem tržišta grajdevinskih materijala, donošenjem Zakona o građevinskim proizvodima, materijalima i tehnološkim postupcima u građevinskoj industriji, zaštitila bi se i inženjerska struka, što zapravo jeste osnovni cilj IKS, navedeno je u saopštenju.

Problem tzv. smrdljivih zgrada postoji u naselju Dr Ivan Ribar, to jest stanovima u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102.

 
Share |

Komentari: 1

Djordje 26.10.2014 13.14.09

Pa i bilo je krajnje vreme da se neko stručan uključi u rešavanje ovakvog i mnogo sličnih problema, jer su svi u konfuziji, niko ne zna precizno za šta je potreba "atest" niti kakva vrsta atestiranja i koje karakteristike proizvoda je potrebna. Efikasno uključivanje struke je neophodno da se stane na put mešetarstvu i da se konačno gradi po standardima, a na zadovoljstvo kupaca stanova.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ALFATERM
ALFATERM
ČAČAK-LJUBIĆ
www.alfaterm.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

BEKAMENT
BEKAMENT
ARANĐELOVAC-BANJA
www.bekament.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...