IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zašto nema više energetskih pasoša?

21.10.2014. | B-92

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji planirano je uvođenje budžetskog fonda za energetsku efikasnost u zgradarstvu

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Taj fond će se odnositi samo na energetsku efikasnost zgrada, jer one u Srbiji troše od 50 do 60 odsto ukupne energije – rekla je načelnica Odseka za energetsku efikasnost pri Ministarstvu Jasminka Pavlović na otvaranju konferencije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Prema njenim rečima, u Srbiji je do sada evidentirano oko 2.000 inženjera sa licencama za energetsku efikasnost, 120 kompanija koje imaju licencu da mogu da rade energetske pasoše za zgrade i više od 400 izdatih energetskih pasoša za energetski efikasne zgrade.

Pavlovićeva je kazala da je energetska efikasnost u zgradarstvu u Srbiji zakonski regulisana, ali da zbog ekonomske krize nije moguće da se u praksi brže sprovodi. Ona je najavila da će se raditi treninzi lokalne samouprave, kako bi se ljudi u opštinama podstakli da napravi svoje programe za energetsku efikasnost stambenih i javnih zgrada, jer „više niko nema dilemu da sve zgrade moraju imati energetske pasoše i moraju biti energetski efikasne“.

Kao veliki uspeh države, Pavlovićeva je istakla urađenu tipologiju stambenih zgrada, čime je Srbija postala jedina zemlja sa takvim dokumentom koja nije članica EU.

- To je važno jer se sada zna u kakvom je stanju 90 odsto stambenog fonda Srbije. To će pomoći da se donesu strateške odluke, da se zna koliko sredstava treba da bi se postigli ciljevi koji su propisani u EU, ali i u razvoju strategije uštede energije, smanjenja emisije CO2, ali i u razvoju gradjevinske industrije – kazala je ona.

Kako je dodala, izrađen je i nacionalni atlas stambenih zgrada Srbije, a u planu je da se uradi i tipologija javnih zgrada u Srbiji.

- Srbija je uradila i centralni registar energetskih pasoša koji je probno pušten u rad u maju – kazala je Pavlovićeva.

Kako je objasnila, to će biti evidencija svih energetskih pasoša u Srbiji, moćiće da se nađu podaci o energetskoj efikasnosti zgrada pre i nakon sanacije, kao i kolike su uštede energije na novim zgradama, ali i podaci o licenciranim inženjerima i firmama koje su ovlašćene za izdavanje energetskih pasoša.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;