Poseban zakon o konverziji polovinom 2015.

10.10.2014. | Tanjug

Mihajlović najavila da bi analiza efekata predstojeće konverzije građevinskog zemljišta trebalo da bude urađena do kraja ove godine i dodala da će polovinom naredne biti donet poseban zakon koji će rešiti taj problem.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Opredelili smo se ka evropskim integracijama i sve radimo da ispunimo evropske standarde kroz zakone i po ovom pitanju Evropska komisija ima jasan stav, da konverziju moraju da plate svi i da se sve što nije plaćeno smatra državnom pomoći – rekla je Mihajlović.

Kako je kazala, analiza efekata predstojeće konverzije se već radi u saradnji sa međunarodnim institucijama. Ona je kazala da se pitanje konverzije trenutno u Srbiji nalazi između „čekića i nakovnja“, odnosno između EK, sa jedne strane, i invetitora sa druge.

Mihajlović, koja je ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, ističe da je lično bliže stavu investitora koji smatraju da naknada za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, ne treba da se plati, ili da, ako već postoji, ona bude jako mala.

Ponovila je da će u novembru biti usvojen novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji neće obuhvatiti rešavanje konverzije zemljišta, kako bi se ubrzale investicije. Mihajlović je podsetila da taj zakon predviđa i dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, zatim uvođenje jednošalterskog sistema i izdavanje elektronske građevinske dozvole.

Prema njenim rečima, već je pripremljeno i osam podzakonskih akata koji će pratiti usvajanje zakona.

Potpredsednica vlade je rekla da će polovinom sledeće godine, na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji biti doneta tri posebna zakona – za građevinarstvo, drugi koji će se ticati imovinskih odnosa i regulisati konverziju i treći za uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, koje bi trebalo da imamo već u drugoj polovini 2015. godine. Dodala je da se slaže sa pojedinim mišljenjima da je rešavanje konverzije više politička odluka.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...