PKS našla zamenu za ministra

24.09.2014. | B-92

Skupština „Privredne komore Srbije“ (PKS), na predlog Upravnog odbora, izabrala je Milivoja Miletića za vršioca dužnosti predsednika PKS. Miletić je u PKS obavljao funkcije savetnika predsednika, direktora Sektora poljoprivrede i industrije i Biroa za regionalnu saradnju. Više godina bio je generalni direktor Hemijskog kombinata „Viskoza“ iz Loznice, savezni i republički poslanik, predsednik nekoliko odbora u Skupštini Srbije.

Sednicama Upravnog odbora i Skupštine PKS prisustvovao je ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić, koji je istakao da reforma komorskog sistema, započeta pre godinu i po, mora da bude nastavljena, kako bi Komora bila prepoznata kao jaka nacionalna asocijacija, istinski servis privrede, spona između privrednika i izvršne vlasti i drugih institucija, saopštila je PKS.

Ministar je ukazao na čvrstu političku volju i posvećenost Vlade Srbije reformama, razvoju privrede i poboljšanju ukupne ekonomske situacije u zemlji, što se može postići samo zajedničkim aktivnostima privrede i države.

On je poručio da Komora mora biti lider u promovisanju i zaštiti interesa domaće privrede, što podrazumeva unapređenje kvaliteta unutrašnje komorske organizacije i nov zakonodavni okvir korišćenjem iskustava privrednih komora razvijenih zemalja kao što su Austrija i Nemačka.

- Sve snažne ekonomije imaju jake privredne komore koje su nezaobilazan faktor napretka, stvaranja razvojne klime i podsticajnog privrednog ambijenta. Osnovne vrednosti PKS su odgovornost, efikasnost, otvorenost, inventivnost i konkurentnost. PKS biće aktivni učesnik u kreiranju ekonomskog zakonodavstva – naglasio je Miletić.

Upravni odbor i Skupština PKS na sednicama su razmatrali makroekonomske pokazatelje i privredna kretanja u Srbiji. Ocenjeno je da su, posle dužeg vremena, sredinom godine ostvareni značajni reformski pomaci neophodni za unapređenje ambijenta za poslovanje i investiranje. Usvajanjem reformskih zakona unapređeno je tržište rada i stečajna procedura, počela je reforma penzijskog sistema, a najavljene su izmene propisa o gradnji.

Neophodno je, takođe, što pre okončati proces privatizacije, restrukturisanje preduzeća i uspostaviti finansijsku disciplinu u privredi. Skupština PKS usvojila je Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj PKS za 2013. godine, prihvatila ostavke dosadašnjeg predsednika Željka Sertića koji je izabran za ministra privrede u Vladi Srbije i potpredsednice PKS Vidosave DŽagić koja obavlja dužnost državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i razmatrala druga kadrovska pitanja.

Direktor predstavništva PKS u Nemačkoj i Austriji Marko Čadež izabran je za potpredsednika PKS.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...