PRIJAVA-468X60-BANNER

Priznanje za srpsku „pametnu“ kuću

22.09.2014. | B-92

Arhitekta Dragan Zlatković, prvi je stručnjak sa naših prostora koji je osvojio zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju „Solar Decathlon Europe“. On je nagrađen za projektovanje „pametne“ kuće, koja je energetski nezavisna zahvaljujući solarnim panelima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Reč je o kući koja uz pomoć domotike (koncepta pametnih kuća) propušta određenu količinu svetlosti, koja se delom koristi za zagrevanje prostorija prema već definisanim parametrima – rekao je Zlatković „Tanjugu“.

Zlatković, koji ima 30 godina, školovao se u Beogradu i Italiji i 2013. kao jedini student od 500 kandidata sa fakulteta Arhitekture Univerziteta u Trstu, dobio mogućnost da nastavi studiranje na Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) u Barseloni. On je dobio stipendiju EU i Vlade Italije koje su pokrile troškove studiranja i boravka u Barseloni.

Prema njegovim rečima, cilj ekipe je bio da projektuje i izgradi kuću koja što manje troši prirodne resurse i proizvodi otpadne materije tokom svog trajanja, sa posebnim akcentom na smanjenje potrošnje i dobijanje potrebne energije od sunca.

Zlatković je na tom prestižnom takmičenju bio deo projekta REŠO od 50 ljudi, a pobednička kuća je nastala u okviru tog projekta i rađena je u saradnji 50 studenata sa univerziteta ETSAV i UPC iz Barselone.

Zlatković kaže da se ukupno prijavilo 40 timova iz celog sveta, Japana, SAD, Francuske, Tajvana....

- Naš projekat je koštao 330.000 evra. što je skromno za razliku od američkog ili japanskog budžeta, vrednih po nekoliko miliona evra. Mi smo, ipak, osvojili nagrade zbog novog koncepta življenja – naveo je on.

Pobednička kuća ima oko 150 kvadrata, visoka je šest metara i široka 13 metara, energetski je potpuno efikasna i nezavisna od bilo kog sistema.

- Mi smo postavili određeni broj solarnih panela na kući, što omogućava njenu energetsku nezavisnost. Paneli su zagrevali vodu i ta topla voda se ubrizgava u pod i tako se greje objekat – objasnio je Zlatković.

Kuća, takođe, ima duplu fasadu koja služi kao „akumulator“, s obzirom na to da se koriste paneli od polikarbonata, pa se u zimskom periodu energija koja se skuplja u duploj fasasdi, uz pomoć određenih otvora na na panelu, uz pomoć robotike, ubacuje u kuću za zagrevanje.

U letnjem periodu ta dupla fasada služi kao vrsta izolatora, tako što se akumulirana energija posebnim sistemom izbacuje napolje i tako štiti objekat. Kuća je specifična i po tome što prostor u njoj može brzo i lako da se menja i prepravlja.

Zlatković kaže da takva kuća može da se izgradi i u Srbiji i to uz manje troškove, ali da je, nažalost, naša zemlja tek na početku „cele priče“ oko energetske efikasnosti objekata i domotike.

On je je rekao da je ponudio saradnju arhitektonskim fakultetima u Beogradu i Nišu kako bi se i u Srbiji formirao univerzitetski tim za učešće na „Solar Decathlon Europe“ takmičenju 2016. godine, koje se održava svake druge godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;