INFONET-468X60-BANNER

Desertec - struja iz Sahare za evropske potrošače

25.08.2009. | Biznis

Plan evropskih investitora vredan 400 milijardi evra za snabdevanje "starog kontinenta" električnom energijom proizvedenom u Sahari sve je bliže realizaciji, iako kritičari upozoravaju na rizike od korišćenja najsavremenije tehnologije u severnoafričkim zemljama sa nepotpunom vladavinom prava.

Projekat "Dezertek" (Desertec - www.desertec.org), trenutno najambiciozniji u svetu u sektoru solarne energije, predviđa da se pomoću nizova ogledala u pustinji prikupljaju sunčevi zraci za zagrevanje vode, čime bi se pokretale turbine za snabdevanje električnom energijom nove mreže koja bi povezivala Evropu, Bliski istok i severnu Afriku.

Grupa investitora u projekat "Dezertek", koju čini desetak finansijskih i industrijskih kompanija, uglavnom iz Nemačke, tvrdi da bi realizacija plana održala Evropu na čelu borbe protiv klimatskih promena, a pomogla bi severnoafričkim i evropskim privredama da ostvare rast koji ne bi ugrozio ostvarenje cilja za smanjenje emisije štetnih gasova.

Kritičari, s druge strane, upozoravaju na mnogo faktora koji bi mogli da ugroze projekat, među kojima su politika u regionu Magreba, pustinjske oluje u Sahari i rizik po stanovništvo pustinja ako se njihove zalihe vode budu koristile za čišćenje solarnih panela od peska.
Ulagače "Dezerteka" je projektu privukla činjenica da sve pustinje u svetu za samo šest sati privuku više energije nego što se potroši na globalnom nivou za godinu dana.

- Sahara nudi mnoge prednosti: blizinu Evropi, gotovo potpuno odsustvo stanovništva i intenzivniju sunčevu svetlost. Bila bi ludost propustiti tu priliku - izjavio je istraživač i stručnjak za Magreb sa Univerziteta u Kembridžu Džordž Džofi, koji nije povezan s projektom "Dezertek".

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;