Desertec - struja iz Sahare za evropske potrošače

25.08.2009. | Biznis

Plan evropskih investitora vredan 400 milijardi evra za snabdevanje "starog kontinenta" električnom energijom proizvedenom u Sahari sve je bliže realizaciji, iako kritičari upozoravaju na rizike od korišćenja najsavremenije tehnologije u severnoafričkim zemljama sa nepotpunom vladavinom prava.

Projekat "Dezertek" (Desertec - www.desertec.org), trenutno najambiciozniji u svetu u sektoru solarne energije, predviđa da se pomoću nizova ogledala u pustinji prikupljaju sunčevi zraci za zagrevanje vode, čime bi se pokretale turbine za snabdevanje električnom energijom nove mreže koja bi povezivala Evropu, Bliski istok i severnu Afriku.

Grupa investitora u projekat "Dezertek", koju čini desetak finansijskih i industrijskih kompanija, uglavnom iz Nemačke, tvrdi da bi realizacija plana održala Evropu na čelu borbe protiv klimatskih promena, a pomogla bi severnoafričkim i evropskim privredama da ostvare rast koji ne bi ugrozio ostvarenje cilja za smanjenje emisije štetnih gasova.

Kritičari, s druge strane, upozoravaju na mnogo faktora koji bi mogli da ugroze projekat, među kojima su politika u regionu Magreba, pustinjske oluje u Sahari i rizik po stanovništvo pustinja ako se njihove zalihe vode budu koristile za čišćenje solarnih panela od peska.
Ulagače "Dezerteka" je projektu privukla činjenica da sve pustinje u svetu za samo šest sati privuku više energije nego što se potroši na globalnom nivou za godinu dana.

- Sahara nudi mnoge prednosti: blizinu Evropi, gotovo potpuno odsustvo stanovništva i intenzivniju sunčevu svetlost. Bila bi ludost propustiti tu priliku - izjavio je istraživač i stručnjak za Magreb sa Univerziteta u Kembridžu Džordž Džofi, koji nije povezan s projektom "Dezertek".

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...