INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Desertec - struja iz Sahare za evropske potrošače

25.08.2009. | Biznis

Plan evropskih investitora vredan 400 milijardi evra za snabdevanje "starog kontinenta" električnom energijom proizvedenom u Sahari sve je bliže realizaciji, iako kritičari upozoravaju na rizike od korišćenja najsavremenije tehnologije u severnoafričkim zemljama sa nepotpunom vladavinom prava.

Projekat "Dezertek" (Desertec - www.desertec.org), trenutno najambiciozniji u svetu u sektoru solarne energije, predviđa da se pomoću nizova ogledala u pustinji prikupljaju sunčevi zraci za zagrevanje vode, čime bi se pokretale turbine za snabdevanje električnom energijom nove mreže koja bi povezivala Evropu, Bliski istok i severnu Afriku.

Grupa investitora u projekat "Dezertek", koju čini desetak finansijskih i industrijskih kompanija, uglavnom iz Nemačke, tvrdi da bi realizacija plana održala Evropu na čelu borbe protiv klimatskih promena, a pomogla bi severnoafričkim i evropskim privredama da ostvare rast koji ne bi ugrozio ostvarenje cilja za smanjenje emisije štetnih gasova.

Kritičari, s druge strane, upozoravaju na mnogo faktora koji bi mogli da ugroze projekat, među kojima su politika u regionu Magreba, pustinjske oluje u Sahari i rizik po stanovništvo pustinja ako se njihove zalihe vode budu koristile za čišćenje solarnih panela od peska.
Ulagače "Dezerteka" je projektu privukla činjenica da sve pustinje u svetu za samo šest sati privuku više energije nego što se potroši na globalnom nivou za godinu dana.

- Sahara nudi mnoge prednosti: blizinu Evropi, gotovo potpuno odsustvo stanovništva i intenzivniju sunčevu svetlost. Bila bi ludost propustiti tu priliku - izjavio je istraživač i stručnjak za Magreb sa Univerziteta u Kembridžu Džordž Džofi, koji nije povezan s projektom "Dezertek".

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;