PRIJAVA-468X60-BANNER

Subotica: Spajaju se „Zavod za urbanizam“ i „Direkcija za izgradnju“

05.09.2014. | RTV

Subotički „Zavod za urbanizam“ biće pripojen „Direkciji za izgradnju“ grada tokom oktobra, najavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji od tog spajanja očekuje efikasnije poslovanje i niže troškove. Prema njegovim rečima, odluke vezane za pripajanje prošle su skupštinsku proceduru, a očekuje se još saglasnost ministarstva finansija.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Maglai je naglasio da će fuzija doneti uštede, rekavši kako je samo za međusobno fakturisanje PDV-a između ova dva preduzeća godišnje trošeno između 12 i 20 miliona dinara. Ubuduće će, dodao je, biti samo jedno preduzeće sa jednim direktorom.

- Pre nekoliko dana su nam bili u poseti predstavnici jedne lokalne samouprave iz Srbije koji isto tako žele da slede naš primer. Gledali su kako je to papirološki i pravno odrađeno ovde kod nas u Subotici, kako bi obavili spajanje ova dva preduzeća i u svojoj lokalnoj samoupravi. Znači, pružamo i jedan pozitivan primer za neke druge lokalne samouprave – rekao je Maglai novinarima.

Sadašnji vršilac dužnosti direktora „Direkcije“ Peter Blau kaže da će sadašnje funkcije „Zavoda“ biti zadržane, ali ne u okviru zasebnog preduzeća, već u okviru „Direkcije“ i dodao da su planiranje i izgradnja u jednoj celini praksa u većini gradova.

Po okončanju procedure svi radnici „Zavoda“ prelaze da rade u „Direkciju“, čime će ovo preduzeća imati 103 zaposlena. Da li će tako i ostati, dodaje Blau, zavisiće od budućih zakona koji će uređivati pitanja zaposlenih u javnom sektoru.

- Moji ciljevi su da to preduzeće bude tržišno orijentisano koliko god je to možda kontradiktorno za javno preduzeće, mada ja smatram da to nije isključeno. Zavod za urbanizam, odnosno ljudi koji su prešli, oni će najverovatnije raditi većim delom i za tržište. Znači, biće tržišno orijentisani, sa konkurentnim cenama – rekao je Blau „Tanjugu“.

On je, takođe, najavio da će ubuduće delom radnika iz „Zavoda“ biti pojačano odeljenje za uređenje i gazdovanje građevinskim zemljištem, koje će dobiti više ingerencija novim Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i Geografsko-informacioni sistem, koji će dobiti još više na značaju.

Ova dva javna preduzeća su kao zasebni pravni subjekti poslovali od početka jula 2005. godine, kada su nastala iz tadašnjeg Javnog preduzeća „Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje Opštine Subotica“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;