Tender u najkraćem mogućem roku

02.09.2014. | Danas

Radna grupa za privatizaciju „Železare Smederevo“ razgovarala je sa predstavnicima američke firme „Esmark Steel Group“ i ruske „Krasny Oktyabr“ i mogu da potvrdim da su obe kompanije zainteresovane za kupovinu smederevske železare.

- Privatizacija „Železare Smederevo“ biće sprovedena u skladu sa odredbama novog Zakona o privatizaciji, a do raspisivanja tendera će doći u najkraćem mogućem roku – kaže za „Danas“ Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije „Železare Smederevo“.

Činjenica je da do sada i nije bio pogodan trenutak za prodaju čeličane, jer je svetska ekonomska kriza posebno neugodno ugrozila poslovanje u toj grani. Međutim, stanje na tržištu je sada znatno bolje nego u prethodnom periodu, godišnji rast je dostigao tri odsto, čime se uvećala i potražnja proizvoda smederevske železare.

Željko Veselinović, predsednik „Udruženih sindikata Srbije Sloga“, ističe za „Danas“ da je informacija o tome da su se „Esmark Steel Group“ i ruske „Krasny Oktyabr“ interesovali za poslovanje „Železare Smederevo“ tačna, ali da je još uvek rano govoriti sa sigurnošću da će do akvizicije zaista i doći.

- Obe firme su prilično veliki igrači na tržištu. Ne spadaju u red najvećih, ali je ipak reč o respektabilnim kompanijama. Međutim, smatram da je u ovom trenutku suviše rano govoriti o tome da one razmišljaju o kupovini „Železare“. Nesporno je da su one izrazile interesovanje za stanje i poslovanje kompanije, ali je to još daleko od eventualnog učešća na tenderu. S obzirom da nadležni ne govore o tome sa suviše optimizma i da se spekuliše da tender neće biti raspisan pre kraja godine, bojim se da je nabrajanje brojnih interesenata za „Železaru“ pokušaj političke promocije aktuelnih vlasti. Ono što je pouzdano, kada je reč o prodaji smederevske železare ili bilo koje čeličane je to da kompanija koja je zainteresovana za kupovinu prethodno mesecima posmatra i prati njen rad. To podrazumeva slanje stručnih timova koji bi stalno boravili u Smederevu, kako bi na kraju podneli izveštaj svojoj kompaniji da li je ekonomski isplativo kupiti Železaru ili ne. U ovom trenutku toga nema i zato tvrdim da je prodaja smederevske železare proces koji je trenutno u povoju i bez garancija da će do toga na kraju i doći. U svakom slučaju, ako bi Vlada Srbije uspela da bilo kom inostranom partneru proda celu Železaru, to bi u ovim uslovima predstavljalo posao veka – naglašava Veselinović.

Konkurencija

Inače, „Krasny Oktyabr“ je ćerka-firma „Uralvagonzavod“ koja je u stoprocentnom vlasništvu ruske države. „Krasny Oktyabr“ je jedan od najvećih proizvođača čelika u Rusiji. „Esmark Steel Group“ je ćerka-firma američke privatne korporacije „Esmark“ i spada u red vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika, a treći je po veličini proizvođač čeličnih ploča u Sjedinjenim Američkim Državama. Da li će ta kompanija učestvovati na tenderu za kupovinu „Železare Smederevo“ najviše će zavisiti od procene Džona Gudiša, nekada prvog čoveka „U.S. Steel“, koji se penzionisao, a sada radi kao konsultant u „Esmarku“. S obzirom da je „U.S. Steel“ bio vlasnik smederevske železare podrazumeva se da je Gudiš veoma dobro upoznat sa njenim stanjem i mogućnostima.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...