PRIJAVA-468X60-BANNER

Novo rešenje za dugotrajniji beton

25.02.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Često se priča o izdržljivijim oblicima betona, ali jedan od najbitnijih faktora da se produži njegova trajnost je zapravo sprečavanje prodiranja vode. Novi površinski zaptivač mogao bi da pomogne, jer bi trebalo da čini beton 75 posto vodoodbojnijim.

Uzorci betona tretirani poboljšanim zaptivačem (levo) i standardnim (desno)

Uzorci betona tretirani poboljšanim zaptivačem (levo) i standardnim (desno) - Foto: Državni univerzitet u Vašingtonu

Beton nam izgleda kao čvrst, nepropusni materijal, ali njegova porozna struktura dozvoljava maloj količini vode da prodre unutra. Kada se ta voda tokom zime smrzne i pretvori u led, širi se stvarajući pukotine u betonu. Ono što dodatno oštećuje beton jeste korozivna so za puteve koja prodire zajedno sa vodom.

Hemikalije za zaptivanje površina se često nanose na beton kako bi se to sprečilo, ali obično deluju samo u ograničenoj meri. Tražeći efikasniju alternativu, naučnici sa Državnog univerziteta u Vašingtonu kreirali su rastvor na bazi vode koji sadrži nanočestice grafenskog oksida i montmorilonit nano gline – taj rastvor je dodat komercijalnom zaptivaču za beton na bazi kalijum-metil-silikonata.

Kada je poboljšani zaptivač nanet na uzorke betona, ustanovljeno je da zgušnjava njegovu unutrašnju mikrostrukturu. Kao rezultat toga, beton je postao 75 posto vodoodbojniji od kontrolnih uzoraka koji su tretirani običnim zaptivačem i 44 posto otporniji na oštećenja od soli.

Poboljšani zaptivač sprečio je i da vodena para i drugi potencijalno destruktivni gasovi uđu u beton. Dodatni bonus je što se zaptivač može naneti na sveže izliveni beton kako bi se brzo i temeljno učvrstio.

U planu je da se tehnologija testira na putevima u naredne dve godine, da bi se videlo kako će podneti loše vremenske prilike,  habanje zbog saobraćaja i druge faktore.

Ovo istraživanje koje vodi prof. Xianming Shi, nedavno je objavljeno u časopisu "Journal of Materials in Civil Engineering".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;