Kinetički zid kao vetroturbina

22.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prednosti napajanja eolskom energijom su mnogostruke. Vetar je jedan od najjeftinijih izvora energije koji je danas dostupan, ne zagađuje vazduh poput elektrana koje se oslanjaju na sagorevanje fosilnih goriva, ne emituje gasove koji stvaraju efekat staklene bašte, takođe je domaći izvor energije. Dovoljno je samo reći da su zalihe vetra neograničene. Shodno tome i broj vetroelektrana i vetroturbina u svetu raste. Samo u Srbiji je u poslednjih devet godina podignuto osam vetroparkova sa preko 140 turbina.

Kinetički zid sastavljen od niza rotirajućih lopatica

Kinetički zid sastavljen od niza rotirajućih lopatica (Foto: Joe Doucet)

Energija vetra se može objasniti kao korišćenje strujanja vazduha kroz vetroturbine koja kinetičku energiju transformišu u mehaničku i uz pomoć generatora stvaraju električnu energiju. Po ovom principu je napravljen i inovativni zid koji je projektovan u cilju da bude i estetski i funkcionalno rešenje koje će proizvoditi energiju. Vetroturbina koju je projektovao Joe Doucet kinetički je zid sastavljen od niza rotirajućih lopatica koje se okreću svaka za sebe, pokrećući mini generator koji stvara električnu energiju.

Kinetički zid sastavljen od niza rotirajućih lopatica

Kinetički zid sastavljen od niza rotirajućih lopatica (Foto: Joe Doucet)

Zid može proizvesti energiju koja se može koristiti za sopstvene potrebe i napajanje uređaja u kući, stanu ili poslovnom prostoru, a takođe se može i uskladištiti u zidnu bateriju ili poslati u nacionalnu mrežu kako bi se obezbedio prihod za vlasnika.

Vetroturbina je napravljena od mreže kvadratnih panela koji se istovremeno okreću duž 25 osa. Trenutna verzija se sastoji od 25 generatora vetroturbina koji su prikačeni na vertikalne šipke sa kvadratnim panelima pričvršćenih za njih. Doucet, koji je već napravio prototip, kaže da bi jedan od ovih zidova mogao napajati stambenu jedinicu koja koristi okvirno 10.000kWh godišnje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...