INFONET-468X60-BANNER

Generisanje solarne energije od unutrašnjeg osvetljenja

18.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Solarne ćelije od perovskita u poslednje vreme privlače pažnju zbog svoje efikasnosti. Međutim, ovi materijali sadrže toksično olovo, pa su shodno tome naučnici otkrili sigurnije i zelenije vrste apsorbera svetlosti, došavši do toga da se energija iz unutrašnjeg osvetljenja može sakupljati s impresivnom efikasnošću. Istraživanje su sproveli naučnici iz Kine i Velike Britanije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com) 

Fokus istraživanja je bio na bezolovnim materijalima inspirisanim perovskitom (PIM), koji su u fazi izrade za upotrebu u solarnim ćelijama sledeće generacije. Po strukturi su slični tipičnim olovno-halogenidnim perovskitima, ali ne sadrže iste otrovne sastojke. Ovo ih čini sigurnijim za upotrebu, ali je problem što ne upijaju sunčevu svetlost s jednakom efikasnošću.

Ispostavilo se da je zatvoren prostor mesto gde bi se pokazala njihova efikasnost. Tim istraživača je uzeo par uzorkovanih PIM-ova i istražio njihove karaktersitike u uslovima unutrašnjeg osvetljenja. Otkriveno je da iako su gepovi preširoki da bi se istakli u solarnim aplikacijama, oni su bili gotovo savršeni za sakupljanje svetlosti u zatvorenom. Prema istraživačima, PIM-ovi su mogli da rade sa efikasnošću od oko 1% na sunčevoj svetlosti, što se povećalo na četiri ili pet procenata pod unutrašnjim osvetljenjem.

Iako je ovo daleko od nekih eksperimentalnih solarnih ćelija od perovskita u zatvorenom, naučnici kažu da je to u skladu sa trenutnim industrijskim standardima za zatvorene fotonaponske sisteme. Uspeli su da pokažu da milimetarski PIM-ovi mogu povući dovoljno energije za napajanje tankoslojnih tranzistorskih kola, ali potencijal tu ne prestaje.

Koautor studije dr Robert Hoye sa Imperial College u Londonu rekao je da efikasnim apsorbovanjem svetlosti koja dolazi iz svetiljki koje se obično nalaze u kućama i zgradama, materijali mogu pretvoriti svetlost u električnu energiju sa efikasnošću u rasponu komercijalnih tehnologija. Takođe je dodao da je identifikovano nekoliko mogućih poboljšanja koja će omogućiti da ovi materijali u bliskoj budućnosti nadmaše karakteristike trenutnih fotonaponskih tehnologija u zatvorenom.

Tim razmišlja o tome da se jednog dana ove vrste materijala koriste tako što će crpeti svetlost od lampi i sijalica, zvučnika, mobilnih uređaja i senzora. Međutim, pre nego što sve ovo zaživi, potrebno je uraditi puno istraživanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;