INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nove tehnologije spas kulturnog nasleđa Venecije

16.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Veneciju su 2019. godine zadesile obilne poplave koje su dobro "uzdrmale" svest ljudi da se nešto treba uraditi povodom očuvanja "krhkog" nasleđa u ovom gradu koje preti da bude izgubljeno. Prognoze nisu nimalo dobre jer po nekim računicama grad može postati nenastanjiv do 2010. godine. Shodno ovome Factum Foundation, the Fondazione Giorgio Cini, EPFL i Iconem udružile su svoje snage kako bi preduzele hitne akcije u vezi sa nastalom problematikom. Projekat pod nazivom "ARCHiVe" povezan sa EPFLovim Venecijanskim vremeplovom, ima za cilj da efikasno i efektivno pomogne u očuvanju kulturne baštine Venecije.

Snimanje sa LiDARom

Snimanje sa LiDARom (Foto: Otto Lowe, Factum Foundation) 

Snimanje ostrva San Giorgio Maggiore u Veneciji u celosti trajalo je 10 dana. Za skeniranje su korišćene fotogrametrija (snimanje slika i podataka visoke rezolucije za stvaranje preciznih 3D modela) i LiDAR tehnologija (koristi lasere za hvatanje prostornih odnosa unutar velikog područja). Prva faza projekta uključivala je snimanje bazilike San Giorgio Maggiore, crkve iz 16. veka koju je projektovao Andrea Palladio, i to korišćenjem LiDAR tehnologije - lasersko snimanje područja u cilju prikupljanja podataka pomoću Leice RTC360 i terestičke fotogrametrije pomoću kamere Sony A7Riv. Prvih dana grupa je snimala unutrašnjost crkve, apsidu i unutrašnjost zvonika, dok su naredni dani bili posvećeni spoljašnjem delu crkve i kripti.

Mapa celog ostrva San Giorgio Maggiore

Mapa celog ostrva San Giorgio Maggiore (Foto: Factum Foundation)

Snimajući objekte i iznutra i spolja korišćenjem ovih digitalnih tehnologija zabeleženo je preko 600 različitih mesta za snimanje na ostrvu, generišući oblak od 60.000 miliona tačaka. Podaci dobijeni fotogrametrijom sada se spajaju sa oblacima tačaka u cilju stvaranja 3D modela celog ostrva. Na ovaj način stvaraju se trajni podaci, koji će nadamo se sačuvati nasleđe Venecije.

Oblak tačaka za jedan klaster

Oblak tačaka za jedan klaster (Foto: Factum Foundation)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;