Dimnjak u dnevnom boravku montažne kuće

13.01.2010. | Hausbau

Kamin usred dnevnog boravka podrazumeva dobar projekat i tehniku koja će pružiti zaštitu od požara. Proizvođač montažnih kuća KD Haus iz Ratingena pružiće odlična rešenja za ispunjavanje jedne ovakve želje. Njihove ideje iskazane su gradnjom objekta sa drvenom fasadom na dva sprata u vrlo svetlim bojama. Peć je trebalo da bude smeštena usred prostorije tako da je dimnjak morao da bude direktno proveden kroz krov.

Na temelju drvene konstrukcije dobijeno je 170 kvadratnih metara stambene površine koja je koncipirana na vrlo otvoren način. U tehničke sisteme ove moderne kuće koja spada u KfW 40 standard potrošnje energije između ostalog se ubrajaju toplotna pumpa sa kolektorima u zemlji i kontrolisani sistem ventilacije prostorija.

Od samog početka vlasnici su računali na kamin u dnevnom boravku koji je trebalo da samostalno bude smešten u njenom središtu, a ne pokraj zida. Za takav projekat trebalo je obezbediti dobru zaštitu od požara jer je takav smeštaj u sredini prostorije zahtevao egzaktno projektovanje sistema odlaznih plinova.

Vlasnici su želeli da dimnjak vodi direktno i koso prema krovu, a za izbor materijala odabrali su nerđajući čelik koji se odlično uklopio u ceo stil stanovanja. Kamin pod nazivom „Geo“ (kompanija Attika) još je u svojoj početnoj fazi izgradnje stavljen na određeno mesto u prostoriji, a uprkos visini od 161cm, težina mu iznosi 460kg.

Prvi korak morao je da obuhvati instalaciju dolaznog vazduha u sklopu poda odakle se priključak kroz otvor u podu i podrum izveo prema spolja. Na taj način zbog sistema kontrolisane ventilacije, učinjena je najsigurnija moguća izvedba. Poseban zahtev predstavljao je dimnjak i njegova izvedba.

Odabrani model odgovarao je tačno zamišljenom posebnom plafonskom izvođenju koje je u sebi sadržavalo odgovarajuću zaštitu od požara zahvaljujući razmaknutim zapaljivim delovima. Vodljivo okno okružilo je protočnu cev od nerđajućeg čelika koja se proteže kroz gornji sprat pa sve do krova.

Težina ovog 5m dugačkog  dimnjaka pričvršćena je i dovedena do stabilnosti uz pomoć posebnih držača. Osim toga unutar dimnjaka tačno iznad peći montiran okrugli preklopnik koji onemogućava oštećenje tokom čišćenja i održavanja od strane dimnjačara. Peć može da se koristi tokom prelaznih godišnjih doba i zimi. Toplota koju stvara je vrlo ugodna, a pogled na plamen deluje opuštajuće i meditativno.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...