SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rashladni sistem koji troši upola manje energije od klima uređaja

20.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Globalno zagrevanje i porast temperature na Zemlji dovelo jei do sve veće potražnje za uređajima za klimatizaciju. Različite su vrste, veličine i ostale karaktersitike, ali ono što je zajedničko je da treba da obezbede optimalnu temperaturu unutar prostorija. Koriste se za hlađenje a ređe za dogrevanje prostorija. Velika većina ovih sistemi za svoj rad koristi ogromne količine energije pa se ne smatraju energetski efikasnim uređajima.

"Cold Tube" sistem ugrađen u paviljon (Foto: Lea Ruefenacht)

Shodno spomenutom tim naučnika razvio je alternativno rešenje pod nazivom "Cold Tube" (prev. "Hladna cev") koje deluje tako što apsorbuje telesnu toplotu koju emituje osoba. Na ovaj način koristi oko polovine energije u odnosu na tradicionalne rashladne sisteme, pa se može reći da je energetski efikasan sistem. Tim sastavljen od naučnika sa University of British Columbia, Princeton University, the University of California, Berkeley i Singapore-ETH Centre imao je za cilj da stvori proces isušivanja koji je kritična funkcija današnjih klimatizacionih sistema.

"Cold Tube" sistem ugrađen u paviljon (Foto: Lea Ruefenacht)

Vođa projekta Adam Rysanek  sa University of British Columbia rekao je da klima uređaji rade po principu hlađenja i isušivanja vazduha, što se smatra skupim i neekološkim, dok "Cold Tube" deluje tako što apsorbuje toplotu koju osoba direktno emituje a da pritom ne mora hladiti vazduh koji prelazi preko njegove kože. 

"Cold Tube" sistem ugrađen u paviljon (Foto: Lea Ruefenacht)

Sistem koristi prednosti proizašle iz toga na koji se način toplota prirodno odvodi od toplijih do hladnijih površina zračenjem, kroz raspoređivanje pravouglih zidnih ili plafonskih ploča sa rashlađenom vodom koja prolazi kroz njih. One su obložene novom membranom koja ne propušta vazduh i odbija vlagu, kako bi se se izbeglo nakupljanje kondenza. Ova membrana omogućava prolazak zračenja, što znači da kada osoba stoji pored ili ispod ploče, telesna toplota zrači prema ohlađenim pločama kako bi stvorila osećaj hlađenja, bez potrebe za isušivanjem vazduha. 

"Cold Tube" sistem ugrađen u paviljon (Foto: Lea Ruefenacht)

"Cold Tube" je testiran prošle godine u Singapuru. Demonstraciju je nadgledao član tima Eric Teitelbaum koji je tom prilikom rekao da novi sistem može kod ljudi stvoriti osećaj hladnoće bez isušivanja vazduha. Istraživači kažu da se trenutni dizajn čini pogodnim rešenjem za događaje na otvorenom, poput letnih sajmova, koncerata i sl, ali da je njihov krajnji cilj nastavak razvoja sistema kako bi se on mogao koristiti umesto tradicionalnih uređaja za klimatizaciju.  

Sistem "Cold Tube" radi nezavisno od temperature i vlažnosti vazduha u zatvorenim prostorima, pa postaje moguće ostavljanje otvorenih prozora tokom leta, dok je i dalje prijatna temperatura. Može zameniti standardne sisteme klimatizacije i doneti prednosti kod uštede troškova i energetske efikasnosti. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;