PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

"Digitalni blizanac" bagera

16.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Savremene tehnologije uzimaju maha kada je u pitanju građevinski sektor, što se ogleda kroz pojavu "pametnih gradilišta". Digitalizacija se uvukla u građevinarstvo i danas su neke aktivnosti čak i nezamislive bez upotrebe računara. Naučnici širom sveta rade na istraživačkim projektima stvaranja uslova i prateće opreme i mašina koje će poslove u građevinarstvu optimizovati i učiniti efikasnijim i efektivnijim. Jedan od njih je i dr Samad Sepasgozar, MCIOB, predavač na University of New South Wales (UNSW) u Australiji na katedrama za građevinarstvo i arhitekturu. On radi na razvoju “digitalnog blizanca” bagera u cilju testiranja karakteristika daljinskog upravljanja i dijagnostike. Za projekte ove vrste kaže da bi mogli da transformišu čitavu industriju jer bi gradilišta mogla biti digitalno povezana i njima bi moglo bolje da se upravlja.

"Digitalni blizanac" bagera (Foto: UNSW)

"Digitalni blizanac" je zapravo digitalna "kopija" fizičkog entiteta koji koristi Internet stvari (IOT) omogućavajući dvosmernu komunikaciju između njih. Mnogi će možda biti zbunjeni i reći da već postoji BIM, ali za razliku od ove tehnologije, "digitalni blizanac" omogućava korisnicima i kontrolu mašina. Dakle, omogućava obavljanje zadataka na radnom mestu na daljinu, što je korisno za rad naročito u uslovima koji danas vladaju u svetu. Ideja je da se stvore digitalne kopije za fizičke objekte u svetu, sa digitalnom replikom sačuvanom u oblaku, gde su prikupljeni podaci o karakteristikama fizičkog objekta u realnom vremenu.

Sepasgozar je rekao da "digitalni blizanac" i bager (mašina u fizičkom obliku) mogu međusobno komunicirati u realnom vremenu. Sve promene koje se primene na jednoj strani, primenjuju se i na drugoj. Sa jedne strane može se poslati naredba mašini koja je u fizićkom obliku i sa njom komunicirati daljinski, dok sa druge strane on komunicira sa vama tako da se mogu ispitati njegove karakteristike, nejgovo stanje i produktivnost. Na taj način se kroz različita radna scenarija može povećati produktivnost. Može se dodati oprema, napraviti određena rastojanja između mašine i radne površine i sl, a sve to analizirati u realnom vremenu. Bager će se kontrolisati uz pomoć aplikacije za pametne telefone, što je jednostavnije od bilo koje prethodne tehnologije vezane za digitalnu automatizaciju. 

Koncept "digitalnog blizanaca" mogao bi da bude proširen na čitavo gradilište, a mogao bi i da olakša simulacije koje se obavljaju tokom obuke radnika naročito za nepredviđene i opasne situacije. U planu je da jednog dana sve aktivnosti u okviru građevinskog projekta budu povezane na ovaj način. Već postoje različiti tipova senzora, dronova i drugih alata koji će pomoži da se razvoje "digitalni blizanac". Ono što se može reći je da je moćan alat za vizualizaciju podataka i komunikaciju, sposoban da obezbedi projekat sa tačnim, ažurnim podacima u dostupnim formatima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;