INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prekidači i utičnice od betona

08.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Da li smo se nekada zapitali zašto su prekidači i utičnice od plastike, zašto nisu napravljeni od nekog drugog materijala, npr. betona. O ovome su razmišlajli i u mađarskoj firmi Sekhina kada su krenuli u istraživanje zašto na tržištu nema ovih vrsta proizvoda, i tada došli na ideju da tako nešto i naprave. Betonski prekidači i utičnice možda ne zvuče kao nešto novo, ali zapravo jesu, jer do sada tako nešto nije bilo nigde u ponudi. Zahvaljujući ovoj firmi sada se može pronaći prvi potpuno betonski poklopac prekidača i utičnica, napravljen od samo silikata, koji je održiviji i lepši.

Prekidači i utičnice od betona

Prekidači i utičnice od betona (Foto: Sekhina)

Gábor Kasza osnivač ove firme, vodio se time da sadašnji plastični prekidači i utičnice zaista nisu dekorativni i naružuju prostor, pa shodno tome mnogi žele da ih sakriju, pa ih kamufliraju, ali ih ne mogu ukloniti jer su predmeti koji imaju bitnu fukciju u svakom zatvorenom prostoru.

Beton je zbog svojih karaktersitika koje se tiču elektro-izolacije i nezapaljivosti pogodan materijal za prekidače i utičnice. Moguće je izraditi različite vrste, različitog dizajna sa jedinstvenim izgledom, koji na svojoj površini sadrži različite "mehuriće" i tragove kao rezultat procesa oblikovanja, što dizajnerima enterijera ostavlja mogučnosti uklapanja u ambijent. Za sada su osmišljeni samo prototipovi, ali je u planu da se krene i sa masovnom proizvodnjom.

Prekidači i utičnice od betona

Prekidači i utičnice od betona (Foto: Sekhina)

Uz betonske prekidače, napravljene su i serije ispoliranih površina u stilu teraca u različitim nijansama, uključujući bledo roze, zelenu i plavu. Sa ciljem da budu što više ekološki, betonski prekidači i utičnice izrađeni su od 25% cementa i ne sadrže sintetičke smole i nečistoće, aditive zagađivače. Ovim doprinose stvaranju održivije budućnosti, jer bi se njima potisnuli oni proizvedeni od plastike koja je veliki krivac za globalno zagađenje.

Kako bi dodatno neutralizovali ugljenični otisak, iz firme Sekhina su izjavili da će realizovati akcije sadnje drveća u saradnji sa ekološkim organizacijama, kao i da će se savetovati sa stručnjacima za zaštitu životne sredine pre nego što se krene sa masovnom proizvodnjom.

Prekidači i utičnice od betona

Prekidači i utičnice od betona (Foto: Sekhina)

Kasza je napomenuo i to da treba razmišljati i o tome da su ljudi u svakodnevnom dodiru sa prekidačima, a znamo da predmeti koje stalno dodirujemo imaju fizički uticaj na naše telo i mozak. Sa tim u vezi je uporedio upotrebu betona za prekidače sa upotrebom staklene čaše umesto plastične. Dao je i primer, da je bolje nositi odeću od prirodnih materijala nego od sintetičkih.

Betonski elementi  se koriste za izradu predmeta za domaćinstvo poput ukrasa i stolarije, kao i za kupatilski nameštaj i opremu, tako da bi se proizvodi poput ovih uklopili kao da su tu zauvek. 

Prekidači i utičnice od betona

Prekidači i utičnice od betona (Foto: Sekhina)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;