IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prva drvena vetrenjača u Švedskoj

04.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je prva drvena vetrenjača, odnosno drveni toranj za proizvodnju električne energije u Švedskoj. Izgrađena je od održivih materijala i poseduje karakteristike kao i tradicionalne vetroturbine. U ovoj nordijskoj zemlji se nadaju da će drveni toranj biti predvodnik jeftinijih i zelenijih rešenja za obnovljive izvore energije i da se komercijalizacija očekuje za par godina.  

Prva drvena vetrenjača u Švedskoj

Postavljanje prve drvene vetrenjače u Švedskoj (Foto: Modvion)

Drvenu vetroturbinu projektovala je švedska inženjerska kompanija Modvion, kako bi poboljšala nedostatke tipičnih vetrenjača koje zahtevaju poprilično široke debele čelične baze koje mogu da izdrže gornje delove. Ovo ih čini ne samo skupim za proizvodnju, već su visoki i troškovi prevoza do mesta postavljanja. Problem se javlja i usled problematike sa gabaritom i opterećenjem na javnim putevima.  

Prva drvena vetrenjača u Švedskoj

Postavljanje prve drvene vetrenjače u Švedskoj (Foto: Modvion)

Shodno tome ova kompanija radi na verziji sa jeftinijim i zelenijim materijalima od čelika. Drvene vetrenjače dosežu više od 120m uz znatno niže troškove izgradnje jer modularni pristup omogućava da se delovi mogu transportovati javnim putevima bez problema. Takođe su i ugljenično neutralne.

Prva drvena vetrenjača u Švedskoj

Transport delova vetrenjače (Foto: Modvion)

Drveni delovi turbine vetrenjače visine 30 metara izrađeni su u fabrici u Törebodi, nakon čega su prevezeni na Björkö, ostrvo izvan Geteborga koje je udaljeno oko 200km. Poslednji deo dostavljen je krajem aprila i Otto Lundman, izvršni direktor Modvion AB je tom prilikom rekao da će ovo otvoriti put sledećoj generaciji vetrogeneratora. Dodao je da je lamelirano drvo snažnije od čelika pri istoj težini i da izgradnjom modula vetrenjače mogu biti veće. 

Prva drvena vetrenjača u Švedskoj

Unutrašnjost drvene vetrenjače (Foto: Modvion)

U planu je da komercijalne verzije drvene vetrenjače izađu 2022, i to vetroturbina visine 110m za Varberg Energi kao i 10 vetroturbina viših od 150m za kompaniju Rabbalshede Kraf. Korišćenje energije vetra je u porastu i očekuje se da će preuzeti primat u odnosu na druge vidove energije u EU već 2027. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;