IZOLACIJA-468X60-BANNER

Laserski sistem koji vodi računa o fleksibilnosti zgrada

19.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Čak i najmanja deformacija u strukturama građevinskih konstrukcija (zgrada, mostova i sl) može dovesti  do pukotina ili drugih kvarova. Shodno tome, što se ranije otkrije, biće brže i efikasnije sanirana. Novi sistem baziran na laseru kreiran je da radi upravo to, da detektuje kvarove brže i jeftinije nego ikad ranije. Razvio ga je tim sa Univerziteta u Štutgartu.

Sistem uključuje više lasera koji su trajno montirani na prednjoj strani konstrukcije, isijavajući prema spolja. Svaki od ovih izvora svetlosti detektuje se kao tačka na slici senzora video kamere postavljene na stativ, koja se nalazi 10 metara od građevine.

Računar koji je povezan kontinuirano upoređuje uzorak svetlosnih tačaka dobijenih od kamere sa hologramom onoga kako bi uzorak trebao da izgleda za dotičnu konstrukciju. Ako se bilo koji od lasera pomerio čak neznatno u odnosu na ostale, dolazi do toga da se dva oblika ne podudaraju i izdaje se upozorenje.

Uređaj za testiranje korišćen u studiji (foto: Flavio Guerra, University of Stuttgart)

Iako već postoje sistemi koji koriste optičke senzore za merenje deformacije konstrukcija, hardver koji je uključen znatno je skuplji od onog koji je potreban za sistem iz Štutgarta. Pored toga, ovaj novi sistem ne zahteva da bude ugrađen u konstrukcije dok se grade, već se može naknadno dodati.

Postoje i sistemi koji isijavaju svetlost na kontrukcije, a zatim koriste kameru da vizuelno analiziraju rezultirajuće slike. Za novi sistem se tvrdi da radi brže i preciznije, jer isporučuje više svetla kameri tako što lasere usmerava direktno na svoj senzor slike.

Tehnologija je testirana na konstrukciji visokoj 9 metara. Otkriveno je da su rezultati očitani pomoću lasera i kamere slični onima dobijenim pomoću vibrometra i senzora koji očitavaju silu zatezanja. Naučnici se nadaju da sistem kada bude bio razvijen neće biti korišćen samo za davanje upozorenja, već i da podstakne same konstrukcije da reaguju.

Flavio Guerra, član tima, rekao je da bismo jednog dana mogli da imamo zgrade sa izmenjenom formom kao odgovor na složene sile vetra, s tim da ostanu mirne tokom zemljotresa. Ova vrsta adaptacije zahteva izuzetno precizno merenje deformacije zgrade tako da se procenjuje trenutno stanje zgrade i predviđa smer u kojem će se verovatno kretati.

Dokument o istraživanju, koji je vodio dr Tobias Haist, nedavno je objavljen u časopisu “Applied Optics”.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;