IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Home for Life - energetski pozitivna kuća trenutno prolazi celogodišnje ispitivanje

02.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

home for life velux energetska efikasnost kućaAprila 2009. godine napravljena je prva energetski pozitivna kuća u Danskoj. Dve danske kompanije za proizvodnju prozora, Velfac i Velux, stoje iza projekta pod imenom Home for Life (Kuća za život/življenje).

Home for Life, rezlutat je interdisciplinarnog projekta koji se bavio sintezom energije, komfora i estetike, i gde su parametri međusobno komplementarni kako bi kvalitet življenja u kući i njenom okruženju bio podignut na najviši mogući nivo.

Dodatno, osnovna arhitektonska ideja bila je izgradnja energetski pozitivne i funkcionalne jednoporodične kuće - kuće koja će tokom svog veka trajanja proizvoditi više energije nego što će trošiti. Kuća je površine 190m2, od kojih je oko dve trećine u prizemnom nivou a jedna trećina površine na spratu.

Napomena: na kraju teksta dati su linkovi.

HOME FOR LIFE

Spoljašnji omotač - Izbor materijala za fasadu i krovni pokrivač odredilo je opredeljenje da on mora imati malu emisiju CO2 tokom proizvodnje i veka trajanja, da mora imati sposobnost refleksije sunčevih zraka, kao i da se mora skulpturalno uklopiti sa tamnim solarnim panelima na krovu.

Oblaganje - Drveni podovi i unutrašnja obloga zidova pružaju osećaj topline i čine pravi kontrast spoljašnjem omotaču.

Prirodno osvetljenje - Dnevna svetlost predstavlja karakteristiku kuće koju posebno treba naglasiti, jer, umesto prosečnih 20-25%, ova kuća ima čak 40% staklenih površina na krovu i fasadi u odnosu na ukupnu površinu poda.

Prozorske površine nalaze se na sve četiri strane kuće, kao i na krovu, obezbeđujući dovoljne količine kvalitetnog prirodnog osvetljenja u svim prostorijama. Količina dnevnog svetla određena je u Velux-ovoj laboratoriji za svetlo, uz pomoć sumulacija u programu Velux Daylight Visualizer 2, i studija 3D modela.

Veličina i raspored staklenih površina određeni su prema položaju Sunca, tokom dana i godine, optimizaciji potreba za energijom leti i zimi, kao i komforu samih ukućana. Dodatno, rizik od bljeska (eng. - glare), biće izbegnut uz pomoć zaštite/zastora, sa spoljašnje i unutrašnje strane stakala.

Home for Life - Šema protoka energije

home for life - shema energetski pozitivne kuce

Legenda: 1 - energija za zagrevanje tople vode solarnim panelima; 2 - direktan protok energije kroz staklene površine; 3 - električna energija iz solarnih ćelija; 4, 6 - prirodna ventilacija; 5 - izmenjivač toplote; 7 - toplotna pumpa; 8 - rezervoar za vodu

• solarne ćelije, solarni paneli za zagrevanje vode i toplotna pumpa proizvode električnu energiju, toplu vodu i vodu za grejanje (1, 3, 7)
• oko 50% potreba za grejanje kući će obezbediti pasivna solarna arhitektura, tj. energetski efikasni prozori velikih površina (2)
• prirodna i mehanička ventilacija, kao i unutrašnje i spoljašnje površine za regulaciju jačine sunčeve svetlosti obezbediće svež vazduh i poželjnu sobnu temperaturu (4, 6)
• centralno upravljanje svim sistemima smanjiće energetske zahteve kuće i obezbediti zdravu klimu unutrašnjeg prostora.

Ventilacija - Tokom zime vazduh u kuću ulazi kroz ventilacioni sistem sa izmenjivačem toplote (gde zagrejani vazduh koji se izbacuje prenosi toplotu na svež vazduh koji ulazi u kuću), i to, prvo u sobe (spavaće i dnevni boravak), a zatim dalje cirkuliše kroz kuću i izlazi iz nje u kuhinji, kupatilu i vešernici.

Leti se kuća oslanja na prirodnu ventilaciju koja se kontroliše senzorima u kući. Ovako će biti omogućena optimalna ventilacija, sa dovoljno svežeg vazduha, ali ipak zadržavajući prijatnu unutrašnju klimu bez potrebe za dodatnim hlađenjem prostora. Na ovaj način prirodna ventilacija može tokom leta da zameni sistem za klimatizaciju, što naravno, smanjuje potrošnju energije.

Energija - Procenjeno je da će za oko 30 godina kuća proizvesti onoliko energije više od svojih potreba koliko je energije potrošeno da se proizvedu svi materijali od kojih je kuća izgrađena.

Energetske karakteristike objekta (izraženo u kWh/m²/godišnje)

1. Energetske potrebe:

  • grejanje 15,0
  • topla voda 18,3
  • uređaji za domaćinstvo 13,2
  • instalacije 6,7

2. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora:

  • toplotna pumpa 22.4
  • solarni kolektori 11.1
  • solarne ćelije 29.1

3. Energetski dobitak - Home for Life godišnje bi trebalo da proizvodi 9.4 kWh/m².

Home for life proći će ispitivanja u praksi od 1. jula 2009. do 30. juna 2010. godine. U njoj će za to vreme živeti četvoročlana porodica (roditelji i dvoje dece).

Prvi deo testa je program monitoringa i merenja koji će pokazati koliko je tačno energije potrošeno i proizvedeno u kući. Merenja će vršiti Inženjerski koledž u Arhusu.

Drugi deo celogodišnjeg testa odnosiće se na integrisanu kontolu svih sistema u kući. Kako bi saznali što više o ovome kompanije Velux i Velfac napravile su saradnju sa Inženjerskim koledžom u Arhusu i Alexandra institutom. Rezultat će biti studija slučaja Home for life (dodatno, ova saradnja se razvila u istraživački projekat pod imenom Minimum Configuration – Home Automation, pogledati link ispod).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;