IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Počinje izgradnja najvećeg teleskopa na svetu na 5.000m visine (video)

15.12.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Na pustinjskoj visoravni Atakama u Čileu u toku je izgradnja polja radioteleskopa (ALMA), deset puta osetljivijih od svih dosad poznatih, a taj veliki poduhvat okupio je naučnike iz Evrope, Japana i Severne Amerike, u saradnju sa kolegama iz Čilea

Visoravan Atakama je odabrana zbog nadmorske visine od oko pet hiljada metara, i suvog vazduha koji će malo ometati domet teleskopa.

Prema projektu ovaj jedinstveni teleskop će se zapravo sastojati od 66 posebnih antena koje će dobijene singale kombinovati u jedan signal. Naravno, u budućnosti će broj antena moći biti povećan i integrisan u sistem.

Svaka od antena težiće oko 100 tona, a pomeranje antena uzduž i popreko po visoravni (od 150m do 16km udaljenosti od osnovne lokacije) i okretanje antena prema izvorima signala biće vršeno sa dva specijalno dizajnirana kamiona od kojih je svaki po 10m širok, 20m dugačak i ima 28 točkova. Ovakav sistem pozicioniranja antena daće preciznost zoom-a i do deset puta veću nego što je to slučaj sa legendarnim Hubble-om.

Glavnih 50 antena imaće po 12m u prečniku, da bi sistem upotpunile još četiti antene ovog prečnika i 12 antena prečnika po 7m. Sve zajedno slaće podatke u VLT Interferometer (Very Large Telescope Interferometer - pogledati link na kraju teksta) gde će prikupljeni signali biti analizirani.

- ALMA je veliki pomak u astronomskim istraživanjima, jer je deset puta osetljiviji od sadašnjih teleskopa. Sa njim ćemo moći da proučavamo poreklo svemira i poreklo života - kaže čilenski stručnjak Paolo Kortes.

Radioteleskopi hvataju elektromagnetne signale vrlo visoke frekvencije (u ovom slučaju od 0.3 do 9.6mm talasne dužine), sa udaljenih zvezda i galaksija, koje računari pretvaraju u slike i snimke. Prema prvim računicama, ALMA kompleks će koštati oko milijardu evra, jer će, osim za preciznih antena i najsnažnijeg kompjutera na svetu, bobar deo sredstava biti potrošen za izgradnju infrastrukture na teško pristupačnoj visoravni.

ALMA projekat osnovao je ESO (European Southern Observatory) sa japanskim Nacionalnim Institutom za prirodne nauke (u saradnji sa tajvanskom Akademijom Sinica) i Nacionalnom fondacijom za nauku iz SAD (u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savetom Kanade).

Izgradnju i uspostavljanje stanice po pola vode: ESO i japanska Nacionalna astronomska opservatorija, sa jedne strane, i sa druge, Nacionalna radio-astronomska opservatorija koju vodi kompanija Associated Universities, Inc.

Završetak radova očekuje se oko 2012. godine. Ipak, prva posmatranja Vasione odigraće se već 2011. godine ako radovi budu tekli po planu. U izgradnji učestvuje korporacija Mitsubishi Electric.

Ovde možete pogledati kratak video-klip (3D prikaz) o samom projektu:

Linkovi:

Akteri projekta:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;