Samozaceljujući premaz koji štiti metale od korozije

05.02.2019. | Dario Borghino | New Atlas

Korozija metala može dovesti do toga da konstrukcije gube svojstva usled čega nastaju kvarovi na mostovima, cevovodima i trupovima letelica. Antikorozivni premazi sprečavaju njen nastanak, ali postaju neefikasni kada se probuše, popucaju ili izgrebu. Međutim, istraživači sa Univerziteta Northwestern sada su razvili samozaceljujući premaz koji može za nekoliko sekundi da zakrpi nesavršenosti.

„Lokalna korozija metala je prilično opasna jer ju je teško predvideti, a kada se to dogodi, često ostaje nesanirana", rekao je profesor Jiaxing Huang, koji je vodio istraživanja. „Postoje metode otkrivanja koje se zasnivaju na vizuelnoj kontroli ili na tehnikama kao što su one zasnovane na elektrohemiji, da bi se pratila brzina napredovanja korozije. Ali pošto je korozija lokalna, pronalaženje mesta u okviru velike metalne konstrukcije nije lako."

Već smo videli samozaceljujuće premaze koje pokreće sunčeva energija ali i one druge inspirisane zmijskom kožom, međutim, oni mogu samo da poprave mikroskopske defekte. Da bi zacelili u potpunosti veće nesavršenosti milimetarske veličine, Huang i njegove kolege inspiraciju su tražili u drugom smeru.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Kada čamac prolazi kroz vodu tako što je „preseca“, voda se vraća iza njega", kaže Huang. „Rez se brzo zaceljuje jer voda teče opušteno. Ovo nas je inspirisalo da shvatimo da su tečnosti, kao što su ulja, ultimativni sistemi samozaceljenja."

Premaz na bazi ulja morao bi da bude dovoljno tečan da se brzo popravi u roku od nekoliko sekundi, ali ne toliko tečan da ne bi jednostavno skliznuo sa površine metala. „Goldilocks zone“ je postignuta dodavanjem mikroskopskih i lakih kapsula od grafena koje zgušnjavaju ulje i pomažu mu da se drži metala izuzetno dobro čak i u teškim okruženjima, bilo pod vodom ili u kiselim sredinama.

Naučnici su pokazali da materijal može da se zacijeli brzo i iznova, čak i nakon grebanja istog mesta 200 puta zaredom. Može se primeniti na više različitih metala, uključujući aluminijum, mesing i čelik. Huang kaže da premaz u principu treba da je efikasan kod bilo kog metala, jer nije zasnovan na specifičnoj površinskoj hemiji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

ALFATERM
ALFATERM
ČAČAK-LJUBIĆ
www.alfaterm.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...