SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održavanje puteva smanjuje efekte staklene bašte

17.01.2019. | Science Daily

Održavanje kolovoza u dobrom stanju štedi novac i energiju i smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte više nego nadoknađivanje zagađenja nastalog tokom izgradnje puteva, navodi se u studiji koju je predvodio Rutgers.

Istraživači su otkrili da produženje veka trajanja kolovoza putem preventivnog održavanja može smanjiti efekte staklene bašte za do 2 odsto. Transportna preduzeća mogu smanjiti potrošnju za 10 do 30 odsto i vozači mogu uštedeti oko 2 do 5 odsto za potrošnju goriva, trošenje guma, popravku vozila i troškove održavanja zbog glatkijih površina.

Istraživanje će pomoći transportnim preduzećima kod odabira odgovarajuće strategije održavanja, naročito kod onih koje uzimaju u obzir uticaje iz životne sredine.

„Kada je kolovoz u početnoj fazi propadanja, preventivno održavanje može mu produžiti vek trajanja uz niže troškove", rekao je autor istraživanja Hao Wang, vanredni profesor koji je fokusiran na infrastrukturni inženjering u okviru Department of Civil and Environmental Engineering na Rutgers University u Nju Bransviku. „Odžavanje kolovoza dovodi do značajnih ekoloških prednosti zbog poboljšanog stanja površine, što rezultira glatkim kolovozom, štedi energiju i smanjuje troškove korisnika."

Održavanje puteva smanjuje efekte staklene bašte

Održavanje puteva smanjuje efekte staklene bašte (foto: Hao Wang/Rutgers University-New Brunswick)

Sektor transporta je najveći izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte, prvenstveno ugljen-dioksida iz automobila, kamiona i autobusa. Istraživači su koristili bazu podataka dugoročnih performansi kolovoza (LTPP) koju održava Federal Highway Administration of U.S. Department of Transportation kako bi se izmerio uticaj koji popravke na kolovozima imaju na okolinu, posebno kada je asphalt u pitanju u smislu emisije ugljin-dioksida koji je povezan sa globalnim zagrevanjem.

Studija je koristila pristup potpunog životnog ciklusa kako bi se pogledao ugljenični otisak kod uobičajenih načina koji se koriste za održavanje i očuvanje kolovoza. Tretmani uključuju tanko prekrivanje (postavljanje do 5cm asfalta na puteve), „chip seal“ (nanošenje tankog sloja tečnog asfalta na kolovoz preko koga se nanosi šljunak sitne granulacije), slurry seal - bitumenski mulj (raspršivanje asfaltne emulzije preko kolovoza i postavljanje agregata) i zaptivanje pukotina (popunjavanje pukotina gumiranim asfaltom ili polimer-modifikovanim asfaltom sa nekim punjenjem).

Studija je pokazala da tanko prekrivanje dovodi do najvećeg ukupnog smanjenja emisije ugljen-dioksida - 2% - zbog velikog smanjenja hrapavosti puteva. Metoda zaptivanja pukotina je dovela do najmanjeg smanjenja emisije - 0,5% - ali sve metode preventivnog održavanja smanjuju ukupne emisije. Istraživači su otišli i korak dalje pa su razvili alat za procenu životnog ciklusa koji se bavi određivanjem uticaja projekata iz oblasti izgradnje puteva na životnu sredinu.

Istraživanje je uključilo istraživače sa Rutgers School of Engineering i njihove saradnike sa North Dakota State University i Al-Mustansiriyah University u Iraku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;