Vodotoranj u obliku talasa

12.12.2018. | Lizzie Crook |

Talasasti betonski paneli planirani su za veliki vodotornj pod nazivom „VÅGA“ koji će se nalaziti na brdu u Varbergu u Švedskoj. Ova forma je odabrana kako bi se stvorio utisak valjanja talasa preko pejzaža.

White Arkitekter nastoji da ospori to da vodotornjevi moraju biti vertikalni i kružni. Skandinavska firma umesto toga predlaže horizontalnu konstrukciju, koja sugeriše da je to bolje i funkcionalnije rešenje.

Vodotoranj u obliku talasa

VÅGA - Vodotoranj u obliku talasa (foto: Dezeen)

Planirano je da se „VÅGA“ nalazi istočno od grada i da sadrži dva rezervoara za čuvanje vode. Svaki će se sastojati od četiri konkavna panela koji će menjati izgled tokom dana zbog položaja sunca odnosno senke koja prelazi preko njih.

Da bi se dodatno naglasio oblik, cisterne će biti dugačke i uske i postavljene horizontalno jedna pored druge, stvarajući izduženu konstrukciju koja  „može izgledati kao veoma tanka ili kao izuzetno duga ukoliko se krećete oko nje".

„Ovaj ogromni orijentir projektovan je tako da on stalno menja „izgled“", rekao je glavni arhitekta Mattias Lind za Dezeen. „Dok se sunce kreće oko tornja tokom dana, horizontalna kriva stvara promjenjiv odraz svetlosti i senke".

Vodotoranj u obliku talasa

VÅGA - Vodotoranj u obliku talasa (foto: Dezeen)

„Ovaj oblik oslikava fluidnost, što je sinonim za zadatak koji ovaj toranj ima a to je skladištenje vode, i odmah se prepoznaje sa velike udaljenosti na mestima gde je ravan pejzaž“.

„VÅGA“  je bilo pobedničko rešenje na takmičenju koje je organizovala lokalna kompanija za upravljanje vodama Vivab.

Zahtev je bio da se uradi projekat za vodotoranj koji će ujedno postati i jedinstveno obeležje za Varberg. Konstrukcija treba da istovremeno skladišti 10.000 kubnih metara vode i da sa dovoljnim pritiskom podrži nedavno proširenje Varberga.

Vodotoranj u obliku talasa

VÅGA - Vodotoranj u obliku talasa (foto: Dezeen)

Projekat White Arkitekter podiže rezervoare na devet tankih betonskih stubova koji čine vodotoranj. Postavljen na vrhu brda deluje kao kruna tamošnjeg pejzaža.  

Postavljanje na odgovarajuću visinu je i u cilju postizanja hidrostatičnog pritiska potrebnog za distribuciju vode u grad.

„Toranj se nalazi na brdu odakle se može postići dovoljan pritisak u vodovodnom sistemu, a vodotoranj će biti jasno vidljiv kako iz centra grada tako i sa evropskog puta E6 koji povezuje Kopenhagen, Geteborg i Oslo", dodao je Mattias.

Vodotoranj u obliku talasa

VÅGA - Vodotoranj u obliku talasa (foto: Dezeen)

„Vartbergov toranj će u budućnosti postati jedan od najprepoznatljivijih obeležja na ovom putu."

Konstrukcija će biti izgrađena od betona, sa laganim, prirodnim završnim slojem bez pigmentacije. Ovo će sprečiti moguću kontaminaciju vode, koja će biti u direktnom kontaktu sa materijalom.

Izgradnja je planirana za početak 2020. godine i očekuje se da će trajati dve godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...