IZOLACIJA-468X60-BANNER

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

02.10.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Još 2014. godine smo čuli kako su naučnici sa nemačkog Fraunhofer instituta za istraživanje drveta razvili penu od drveta koja bi mogla da se koristi kao ekološka izolacija. Sada su drvo ukombonovali sa metalom i napravili kompozit koji ima mnogo širi spektar potencijalnih primena.

Prvobitna pena izrađena je brušenjem drvenih čestica do tačke formiranja sluzave supstance, nakon čega se dodavao gas kako bi se dobila pena, a zatim se to sušilo. Drvo koje je korišćeno je iz otpada nastalog u drvnoj industriji.

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala (foto: Fraunhofer IWU)

Uzimajući oblik krutih panela ili fleksibilnih podnih obloga, završni proizvod je pogodan za upotrebu kao građevinska izolacija koja je ekološki prihvatljivija od konvencionalne pene zasnovane na nafti.

Da bi napravili novu drveno-metalnu penu, tim je pod vođstvom doktora Frauke Bunzela počeo sa stvaranjem metalnih „sunđera" sa otvorenim ćelijama putem procesa livenja. Zatim je tome dodata drvena vlaknasta pena i sunđeri su više puta mehanički potisnuti uz vibracije koje su uzrokovale da ih viskozna pena propušta kroz njih, ispunjavajući sve njihove šupljine. Nakon toga je ostavljena da se osuši.

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala (foto: Fraunhofer IWU)

Poznata pod nazivom „HoMe“ pena (nemački akronim za drvo-metal) predstavlja lagani kompozit koji poseduje toplotne i zvučne izolacione osobine pene od drveta, ali ima mnogo veću moć savijanja od pene od drveta ili od samog metalnog sunđera. Ova karakteristika omogućava mu da obezbedi strukturnu podršku. Pored toga, može provoditi struju.

Nadamo se da se „HoMe“ pena može postaviti u postojeće materijale ili se koristiti u vidu samostalnih panela, sa predloženim primenama, uključujući upotrebu za zvučne podloge u motornim pregradama automobila ili kao izolacione ploče na podovima vozila. Naučnici trenutno rade na procesu stvaranja drvene pene i njihovom stavljanju u metalne sunđere, sa željom i ciljem da se krene u komercijalnu proizvodnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
ROCKWOOL2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;