INFONET-468X60-BANNER

Kupatila

22.06.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Kupatilo je veoma ličan prostor, prostor koji je često skučen, ali kojim jedino raspolažete za uređenje. Treba ga učiniti što prijatnijim koristeći ga na najbolji mogući način. Zato, pre nego što se bacite na pravljenje rasporeda osnovnih elemenata ili na menjanje postojećeg, što je uvek skupo, definišite svoje potrebe i napravite plan.

Bolje je dobro razmisliti da ne napravite grešku jer, jednom kad su postavljeni, teško je ponovo razmeštati elemente. Postoje neka najosnovnija pravila kod merenja prostora koje bi trebalo da znate i da ispoštujete.

Da bi ste se lako kretali kupatilom, morate voditi računa da oko svakog elementa ostavite dovoljno slobodnog prostora. Da bi vaše kupatilo bilo funkcionalno, treba da ispoštujete minimalan prostor za lavabo od 60cm ispred njega i po 15cm sa strane. Ispred kade, za kretanje i saginjanje koje neće dovesti do udaranja u zid, treba da raspolažete sa najmanje 55cm. Ali 105cm bi bilo idealno.

Da bi ste u tuš kabinu ulazili i izlazili bez problema, treba da ostavite prostor od 60cm, koliko vam treba i za prostor ispred WC-a, za koji treba predvideti i po 15cm sa strane. Naravno, i ako ste od onih srećnika koji imaju mogućnost da ispoštuju sve ove tražene mere, ti prostori će se najčešće preklapati. Bitno je da ih što bolje uklopite.

U plan kupatila unesite dimenzije (visinu, dužinu, širinu, nagibe...) i mesta fiksnih elemenata – vrata i prozora (sa njihovim pravcem otvaranja), kao i, bez obzira da li ih tek treba napraviti ili već postoje, mesta dovoda i odvoda vode, električnih utičnica i svetla. Napravite preciznu listu materijala i vrste proizvoda, sa njihovim predviđenim dimenzijama, koji su vam potrebni za projekat vašeg kupatila. Ta lista će vam biti od neprocenjive koristi kada krenete u kupovinu. Kada tačno znate šta želite, lakše  će biti i prodavcu da vam ponudi dobar izbor i vama da se lakše odlučite.

Obratite posebnu pažnju na kadu ili tuš kadu/kabinu. One su centralno mesto kupatila i vama pružaju svakodnevno uživanje. Nasuprot uvreženom mišljenju, klasičan raspored u kupatilu (toalet i položena kada), ne znači da je prostor optimalno iskorišćen. Da biste pažljivije osmislili vaše kupatilo, morate voditi računa o vašim navikama: da li se češće kupate ili tuširate?

Često se sanja o kadi, ali se sve završava najčešće tako što se u njoj kupa pred Božić ili u vreme veoma hladnih zimskih dana. Pitajte celu porodicu da se izjasne da li je kada zaista neophodna: danas, svet se vraća velikim površinama za tuširanje, sa hidromasažnim stubovima i džetovima. Druga mogućnost: ugaona kada. Originalna i ne obavezno opterećujuća, ova vrsta kade menja uobičajen način uređenja i unosi neosporan šarm u kupatilo.

Razmislite o upotrebi zastora i paravana koji bi vam omogućili da izolujete prostor gde se nalazi kada ili tuš od dela gde je nameštaj i lavabo. Lavaboi su sve veći i dekorativniji. Danas postoje i različiti novi oblici, minimalistički i potpuno okruglih formi, na primer. Izaberite onaj koji odgovara prostoru kojim raspolažete i stilu kupatila.

Ukoliko imate mogućnosti, oko lavaboa možete da predvidite jednu površinu gde ćete poređati četkice, proizvode za higijenu, negu i ulepšavanje... Sa velikom pažnjom birajte baterije i česme. U njihovu funkcionalnost i dizajn se isplati investirati.

Kada napravite dobar plan u samom početku i dobro osmislite položaj osnovnih elemenata, opremanju kupatila nadalje možete da pristupite kao igri. Razmislite o izboru originalnih pločica za zid ili uložite nešto više novca u kupovinu tuš kabine odnosno kade u boji ili u radijatore - sušače peškira.

Ako vašem kupatilu treba novi stil, a osnovni elementi su već urađeni ili nemate sredstava da ih u ovom periodu menjate, budite kreativni u izboru kupatilskog nameštaja. Ako vaš budžet nije veliki, povećajte broj polica na koje ćete moći da stavite kutije interesantnih dekora. Promenite izgled kupatila kupovinom zanimljive WC daske, korpe za veš i kupatilske galanterije: držača sapuna, četkica za zube, peškira ili toalet papira.

Mislite podjednako i o prilagođavanju prostora prema svakodnevnim potrebama svakog ukućanina koji koristi kupatilo. Ako imate punu kuću devojaka, optimizujte prostor za odlaganje stvari. Razmišljajte pre svega o vertikalnim načinima za odlaganje: nosači peškira i penjoara, male police...

Istražite upotrebu raznih originalnih oblika ogledala, iznenadite svoju porodicu toplim ili zen bojama, zabavite se izborom tekstila i aksesoara koji ne opterećuju prostor: igrajte se total look-a sa kompletom tekstila za kupatilo u jednoj boji, npr. roze za romantični ili čak skroz crni za šik efekat.

Kupatila su, što se izbora aksesoara tiče, veoma zahvalna za eksperimentisanje. To su, uglavnom, najmanje prostorije, gde su i greške najmanje moguće. Možete se prepustiti kreativnosti. Ne treba nikada da se zaboravi da uređenje prostora pre svega treba da predstavlja i da, samim tim i emituje, zabavu i dobro raspoloženje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;