PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Grafen - rešenje za dugotrajnije puteve

24.11.2017. | Darren Quick | New Atlas

Dolazimo do toga da dodavanjem grafena možemo poboljšati bilo šta. Najnoviji primer pokazuje dodavanje ovog čudesnog materijala nečemu što ne biste pretpostavili da može da poboljša, u pitanju je asfalt. Iako putevi ne izgledaju kao najlogičnije područje za tehnološki napredak, dve italijanske kompanije su se udružile kako bi ukombinovale grafen i asfalt i stvorile put koji je izdržljiviji i održiviji.

Kroz zajednički istraživački i razvojni proces, Directa Plus, proizvođač proizvoda od grafena i Iterchimica, kompanija specijalizovana za aditive za asfalt, razvili su patent za asfaltni aditiv koji uključuje „Graphene Plus“ tehnologiju. Ovo je tehnologija kompanije Directa Plus. Za dobijeni aditiv pod nazivom „Eco Pave“ se tvrdi da će značajno poboljšati izdržljivost i održivost asfaltnih puteva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kompanije kažu da su poboljšana svojstva asfalta rezultat grafenove toplotne provodljivosti. Kod asfalta pomešanog sa aditivom je manje verovatno da će omekšati usled topog vremena i visokih temperatura ili se stvrdnuti i puknuti u toku hladnih dana. Aditiv takođe smanjuje habanje puta, naročito pod velikim opterećenjem, povećavajući elastičnost i čvrstoću asfalta. Procenjuje se da dodavanje „Eco Pave“ asfaltu ima potencijal da udvostruči prosečni život puta od sadašnjih šest-sedam godina do 12-14 godina.

Aditiv predstavlja posebno atraktivnu i ekonomičnu opciju kod održavanja puteva, tačnije za popravljanje rupa. Važno je takođe i da se asfalt pomešan sa „Eco Pave“ takođe može reciklirati sa do 100 odsto mlevenog asfalta koji se više puta može ponovo koristiti za polaganje novog kolovoza, čime se smanjuju deponije i potreba za ekstrakcijom novog bitumena.

Kompanije kažu da se „Eco Pave“ već pokazao u laboratorijskom testiranju i u okviru manjih ispitivanja, a sada će biti testiran na nekoliko kilometara asfalta u sklopu pilot testa koji će se voditi sa proizvođačem asfalta. Takođe tvrde da se „Eco Pave“ može prodavati po pristupačnoj ceni, naročito ako se uzme u obzir potencijalni životni vek aditiva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;