INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prenosive kancelarije u stilu origamija od materijala koji apsorbuju zvuk

31.08.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kancelarije otvorenog tipa (open-plan offices) su sjajne u teoriji, ali njihova bučna priroda može sastanke učiniti nepodnošljivim. Leanne Zilka iz Zilka Studio je pronašla pop-up rešenje u obliku „PleatPod“-a. Ovo je zapravo paviljon koji je napravljen od materijala koji apsorbuju zvuk, a konstruisan je po uzoru na origami tehniku savijanja. Privlačan prostor za sastanke je naručio RMIT University i kreiran je u saradnji sa dizajnerkom tekstila Jenny Underwood.

Slika 1. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Prenosive pop-up kancelarije za sastanke podižu se kao harmonika u željeni cilindrični oblik, a takođe se mogu zbiti i staviti u stranu kako bi se uštedelo na prostoru. Svetlo crveni i narandžasti materijali koji apsorbuju zvuk pokrivaju eksterijer uglastog paviljona i daju oštar kontrast sivo toniranoj unutrašnjosti. „PleatPod“ je konstruisan metodom digitalne izrade i projektovan da izgleda kao džinovski asimetrični origami.

Slika 2. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„„PleatPod“ je rezultat istraživanja modnih i tekstilnih tehnika za proizvodnju ograđenog prostora koji je nešto između arhitektonskog dela i odeće", navodi se u saopštenju na internet stranici Zilka Studio. „Proučavajući „Pleat“ (definisan kao vrsta preklopa koji se formira sakupljanjem i preklapanjem tkanine po određenim mestima i učvršćivanjem, obično se koristi u krojačkoj delatnosti i u tapetarstvu kako bi se sakupio širok komad tkanine oko obima) uspeli smo da spojimo omotač, konstrukciju i formu uklanjanjem hijerarhije između njih. Nove tehnologije izrade i modeliranja omogućile su da se koncept karakterističan za dobijanje komada odeće prilagodi i postane prostor."

Slika 3. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 4. „PleatPod“ (foto: Zilka Studio, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;