Trouglasta zgrada od stakla

09.09.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Uprkos ograničenjima lokacije, iz firme Foster + Partners projektovali su zgradu u kojoj će biti smešteno novo sedište danske farmaceutske kompanije Ferring Pharmaceuticals, čiji  dizajn je upečatljiv i prilagođen samoj firmi. Zgrada trouglastog oblika površine od 39.000 m² nalaziće se na obali Kopenhagena s pogledom na Malme i švedsku obalu.

Lokacija je zapravo u Kastrupu, na periferiji Kopenhagena i uz Oresund prelaz u Malme. Zgrada se nalazi na kamenom trouglastom postolju koje je zapravo graničnik od vode, i koje joj daje oblik koji ima.  Postolje pruža odbranu od poplava i ima ugrađene elemente ulične opreme i nameštaja.

Za razliku od čvrstog kamenog postolja, sama zgrada će biti od stakla sve do samog vrha. Staklo će omogućiti da unutar zgrade dopire prirodna svetlost u velikoj količini i pružiti panoramski pogled sa svih šest spratova. Konstrukcija će se širiti prema gore tj. svaki sprat na višem nivou će biti širi od prethodnog kako bi dodatno obezbedio pogled i pružio hlad spratovima ispod.

Unutar zgrade će se nalaziti veliki atrijum koji će sadržati predsoblje, kafić i prostor za odmor, kao i konferencijsku salu i prateće sadržaje ali i prostor za društvene događaje. Karakteristično stepenište i stakleni liftovi omogućavaće pristup višim nivoima zgrade.

Unutrašnost je dizajnirana u skladu sa firmom i bazirana je na osnovu istraživanja o tome kako Ferring radi kao organizacija. „Za tako značajan projekat bilo je važno to da se projektuje zgrada koja odražava ličnost organizacije i da se stvori zajedničko i fleksibilno radno okruženje koje će ih voditi u narednim periodima", objašnjava Grant Brooker iz firme Foster + Partners, koji je osmislio enterijer.

Među elementima dizajna, koji su proizašli iz ovog pristupa, spada i raspored radnih prostorija koje su prilagođene specifičnim zahtevima kompanije, tako što su kancelarije i laboratorije pozicionirane oko ivice da bi se iskoristio pogled i prirodno svetlo za miran, individualni rad. Prostorije za sastanke su postavljene u samom središtu zgrade kako bi se animiralo samo jezgro.

Ceremonija polaganja kamena temeljca za novo sedište je održana u ponedeljak (05.09.2016.) a završetak radova se očekuje 2019. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?