Trouglasta zgrada od stakla

09.09.2016. | Stu Robarts New Atlas

Uprkos ograničenjima lokacije, iz firme Foster + Partners projektovali su zgradu u kojoj će biti smešteno novo sedište danske farmaceutske kompanije Ferring Pharmaceuticals, čiji  dizajn je upečatljiv i prilagođen samoj firmi. Zgrada trouglastog oblika površine od 39.000 m² nalaziće se na obali Kopenhagena s pogledom na Malme i švedsku obalu.

Lokacija je zapravo u Kastrupu, na periferiji Kopenhagena i uz Oresund prelaz u Malme. Zgrada se nalazi na kamenom trouglastom postolju koje je zapravo graničnik od vode, i koje joj daje oblik koji ima.  Postolje pruža odbranu od poplava i ima ugrađene elemente ulične opreme i nameštaja.

Za razliku od čvrstog kamenog postolja, sama zgrada će biti od stakla sve do samog vrha. Staklo će omogućiti da unutar zgrade dopire prirodna svetlost u velikoj količini i pružiti panoramski pogled sa svih šest spratova. Konstrukcija će se širiti prema gore tj. svaki sprat na višem nivou će biti širi od prethodnog kako bi dodatno obezbedio pogled i pružio hlad spratovima ispod.

Unutar zgrade će se nalaziti veliki atrijum koji će sadržati predsoblje, kafić i prostor za odmor, kao i konferencijsku salu i prateće sadržaje ali i prostor za društvene događaje. Karakteristično stepenište i stakleni liftovi omogućavaće pristup višim nivoima zgrade.

Unutrašnost je dizajnirana u skladu sa firmom i bazirana je na osnovu istraživanja o tome kako Ferring radi kao organizacija. „Za tako značajan projekat bilo je važno to da se projektuje zgrada koja odražava ličnost organizacije i da se stvori zajedničko i fleksibilno radno okruženje koje će ih voditi u narednim periodima", objašnjava Grant Brooker iz firme Foster + Partners, koji je osmislio enterijer.

Među elementima dizajna, koji su proizašli iz ovog pristupa, spada i raspored radnih prostorija koje su prilagođene specifičnim zahtevima kompanije, tako što su kancelarije i laboratorije pozicionirane oko ivice da bi se iskoristio pogled i prirodno svetlo za miran, individualni rad. Prostorije za sastanke su postavljene u samom središtu zgrade kako bi se animiralo samo jezgro.

Ceremonija polaganja kamena temeljca za novo sedište je održana u ponedeljak (05.09.2016.) a završetak radova se očekuje 2019. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...