INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svinjsko đubrivo za održivu izgradnju puteva

30.06.2016. | John Anderson | Gizmag

Istraživači sa Univerziteta A&T u Severnoj Karolini razvili su proces koji koristi svinjsko đubrivo kao jeftinu zamenu za naftu kod asfaltiranja puteva. U potrazi za bio alternativama, grupa je otkrila da je svinjski izmet posebno bogat uljima koja su vrlo slična nafti, ali na nivou koji je prenizak da bi se dobilo gorivo ali sa druge strane pogodan za asfalt.

Uz finansiranje od strane National Science Foundation, grupa je razvila proces koji pretvara izmet u crnu sirovinu - lepljivo vezivno sredstvo koje se može koristiti za dobijanje asfalta. Troškovi obrade ulja iz đubriva su 0,56 USD po galonu što je mnogo jeftinije i održivije od trenutnih naftnih veziva.

„Drugačije je od naftne rafinerije, gde se destiluje sirova nafte da bi se proizvelo uglavnom gorivo dok ostatak ide za asfalt“, rekla je Eli Fini, vodeći istraživač i profesor asistent na katedri za građevinarstvo za Gizmag. „Ovde proizvodimo bio-lepak lomeći molekularnu strukturu biomase i ponovno spajajući strukturu bio-lepkom. Bio-lepak je jeftiniji, zahteva manju količinu toplote za mešanje i sabijanje i trajniji je.“

Vozače brine miris puteva, jer jedinjenja koja se dobijaju od svinjskog đubriva imaju  jedinstven oštar miris – mešavina isparljivih masnih kiselina koje se filtriraju tokom obrade. I suva materija preostala iz procesa se može koristiti kao đubrivo.

U međuvremenu, bio-asfalt je stavljen na rigorozno testiranje da se vidi kako će izdržati pod stvarnim uslovima na putu, uključujući i simulaciju kamionskog saobraćaja sa 20.000 prelaza preko njega. Testovi su do sada bili uspešni, prolazeći one koje su sačinili iz Department of Transportation, što je navelo grupu da formira kompaniju „Bio-lepka“ da bi pojačali svoja istraživanja.

„Mislimo da je prilagodljiv i što se tiče troškova profitabilan“, kaže Fini. „Naša vizija je da pomognemo i poljoprivrednicima i građevinskoj industriji, istovremeno. Vidimo „win-win“ pristup rešenju.“

Asfalt napravljen od svinjskog đubriva mogao bi da ublaži ono što je postalo veliki ekološki problem - otpad sa farmi - posebno u državama gde je veliki broj farmi i tovilišta svinja, kao što je Severna Karolina.

„Mi generišemo 43 milijarde galona svinjskog đubriva u svetu svake godine“, kaže Daniel Oldham, diplomac-istraživač na projektu, koji dodaje da Kina proizvodi 10 puta više svinjskog đubriva od Sjedinjenih Američkih Država.

U isto vreme ima oko 3,7 miliona kilometara asfaltiranih puteva u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su troškovi asfaltiranja urbanih puteva sa dve trake sa tradicionalnim asfaltom viši od 1.280,00 $ po kilometru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;