Neboder sa prizmatičnom fasadom u Pekingu

21.06.2016. | Dezeen

Skidmore, Owings i Merrill završili su 55-spratnu kulu u Pekingu sa spoljašnjim staklenim panelima koji funkcionišu po principu prizme, hvataju i prelamaju dnevno svetlo.

Kula mešovite namene, pod nazivom „Beijing Greenland Center“ nalazi se u poslovnoj četvrti „Dawangjing“ i nalazi se na pola puta između istorijskog jezgra grada i međunarodnog aerodroma.

Neboder koji je u osnovi pravougaon sadrži četiri sprata poslovnog prostora i 178 apartmana, i svi se nalaze oko centralnog jezgra.

Kula visoka 260 metara „obložena“ je zidovima koji se sastoje od niskoemisionih (low-E) staklenih panela koji su konfigurisani na način da pružaju hladovinu i preusmeravaju sunce.

„Upečatljiv fasadni obrazac kule je rađen tehnikom rezbarenja plitkog reljefa“, rekli su iz firme SOM koja je osnovana 1936. godine. „Funkcije jednokrakih trapeznih modula su kao kod prizme, hvataju dnevnu svetlost i prelamaju je da bi stvorile uzajamno delovanje svetlosti i senke.“

Korišćena su dva različita trapezoidna modula, sa jednim koji se sužava prema gore i drugim prema dole. Moduli se smenjuju u okviru regularnog paterna ka svim stranama zgrade.

Kula je dizajnirana da troši 30 odsto manje energije i vode u odnosu na osnovnu zgradu. U odnosu na nijanse koje emituje omotač, održivi elementi nebodera uključuju toplotne pumpe, pumpe promenjive brzine za grejanje i hlađenje i ekonomizere vode koji koriste paru za hlađenje.

„Obraćajući pažnju na potrebe za ekološkom odgovornošću, urbani projekat mešovite namene „Beijing Greenland Center“ je vrlo vidljiv primer kako vizuelno upečatljiv dizajn može biti vrlo fleksibilan i održiv“, rekli su iz firme.

„Dawangjing“ u Pekingu je nova četvrt koja se nalazi na severoistočnoj strani i koja predstavlja masterplan firme SOM. Zamišljena je kao „prohodan, zeleni distrikt koji prioritet daje kvalitetnom životu i odgovornom korišćenju prirodnih resursa“.

SOM je dizajnirao i druge projekte u okruženju, kao što je trio krivih zgrada pod nazivom „Poly International Plaza“ za koje je najavljeno da će biti završene ove godine.

Ostali nedavni projekti u Pekingu uključuju stambeni kompleks sa skulpturalnim kamenim zidovima projekat firme UNStudio i tržni centar sa bisernom fasadom projekat holandske firme MVRDV.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...