PRIJAVA-468X60-BANNER

Bolon® Green Vinyl - PVC podne obloge u potpunosti od obnovljivih recikliranih sirovina

03.07.2009. | Bolon

Bolon AB je osnovan 1949. godine. Firmu danas vode Annice i Marie Eklund, koje su treća generacija vlasnika kompanije. Nakon uspešnog rada sa tkanim podnim oblogama, Bolon je postao prva svetska kompanija koja je ponudila tkane vinilne obloge, koje je uvek sama dizajnirala za sve svoje podove.

Prednosti kod održavanja i dugotrajnost, kao i estetski utisak tekstilnih podova, učinilu su da Bolom proizvodi budu prepoznati i na svetskom tržištu, i danas se prodaju u preko 30 zemalja.

Neki od poznatih klijenata kompanije su Armani, Dolce & Gabbana, Lacoste, Sheraton i čuveni arhitekti i dizajneri kao što su Tom Dixon, Jean Nouvel i Renzo Piano. Kompletan Bolon program orjetisan je na javne prostore, sa fokusom na hotele, radnje i poslovne prostore.

Ove podne obloge ispunjavaju protivpožarne standarde, kao i standarde dugotrajnosti, zvučne izolovanosti... Bolon je od 1999. godine vlasnik sertifikata ISO 14001 za Sisteme ekološkog menadžmenta (Environmental Management Systems).

Bolon® Green Vinyl

Švedska kompanija Bolon, proizvođač tkanih vinilnih podnih obloga, postala je prva svetska kompanija koja je proizvodnju na bazi PVC-a u potpunosti zasnovala na obnovljivim sirovinama. Ovaj korak je nazvan Bolon® Green Vinyl i podrazumeva i seriju ekstenzivnih zelenih investicija, uključujući one koje treba da omoguće reciklažu većeg dela korišćenih materijala. Prvi proizvodi iz tog asortimana već su spremni, i biće predstavljeni na predstojećem Sajmu nameštaja u Stokholmu, u februaru 2010. godine.

- Ovo je dugo čekani početak. Mnogi kupci koji su voleli naše proizvode osećali su obavezu da se okrenu nekim drugim ponudama na tržištu zbog zastarelih i prevaziđenih stavova i tehnologija u vezi sa PVC materijalima. U ovom sektoru Bolon je dugi niz godina nudio najprihvatljivija rešenja, ali sada je vreme za novi početak – objašnjava Annica Eklund, upravni direktor u Bolonu i nastavlja: - Bolon® Green Vinyl je novi korak u težnji kompanije da isporučuje proizvode koji će imati što manji uticaj na okolinu, i to na potpuno nov način. Imamo visoke ambicije i nadamo se da ćemo dobiti sertifikat Swan (zvanični ekološki sertifikat u skandinavskim/nordijskim zemljama www.svanen.nu) i druge srodne međunarodne ekološke sertifikate.

Postoji sve veći zahtev arhitekata za proizvodima koji se sastoje od recikliranih materijala, i njihov udeo u novim projektima je svakim danom sve veći. U nameri da zadrži svoje mesto na tržištu Bolon u okviru koncepta Bolon® Green Vinyl za proizvodnju koristi i veliki deo otpada koji u njoj i nastaje, ali i viškove i otpad drugih proizvođača.

Rad na poboljšanjima u ekološkom smlislu treba da bude stalan, neprekidni proces koji se nikada ne završava. Naša nova proizvodnja na bazi PVC-a u potpunosti je zasnovana na obnovljivim sirovinama. Krajnje je vreme da ljudi shvate da vinil ima izuzetne osobine u tom pogledu, i ovaj materijal ne može više tek tako biti odbačen bez racionalnih argumenata. Efekat naše nove serije podnih obloga ima marginalan uticaj na okruženje. On iz godine u godinu zadržava svoj prvobitni kvalitet i u potpunoj suprotnosti je sa konceptom upotrebi i baci. Ako ništa drugo, ovo je jedan dobar zeleni razlog - primećuje  Torbjörn Klaesson, tehnički menadžer u Bolonu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;